VA 251 deschide seria lansarilor europene in 2020. Pana la 22 de zboruri sunt asteptate anul acesta
21-01-2020 14:19
Arianespace a deschis anul spatial 2020 joi 16 ianuarie, cu o noua lansare de la complexul ELA 3 din Guiana Franceza. La bordul celei mai puternice versiuni a lui Ariane 5, ECA, au fost instalati, intr-o configuratie clasica de zbor, doi sateliti de telecomunicatie: Eutelsat Konnect si GSat 30.
Dupa un zbor de 27 si respectiv 38 de minute, cei doi sateliti s-au separat de racheta intr-o orbita GTO si si-au inceput aventura in spatiu.

Acesta este primul din (pana la) 22 de zboruri programate in contul companiei europene in 2020, o intensificare dictate in special de startul constelatiei OneWeb (concurentul direct al Starlinkului lui Must).
De notat si ca noul an ar trebui sa aduca debutul lansatoarelor de ultima generatie Vega C si Ariane 6, prin care Arianespace incearca sa raspunda competitiei acerbe din piata. Este o gura de oxigen binevenita, insa daca chiar va fi suficient, ramane de vazut.
Pana acum cel mai bun an in privinta numarului de lansari din Guiana Franceza a fost 2015 cu 12 zboruri - in mijlocul dezvoltarii sistemului de navigatie Galileo (3 zboruri cu Soyuz STB), al programului de observare a Pamantului Copernicus si al altor proiecte ESA (IXV, respective lansarea LISA Pathfinder).
Anul 2019 insa nu a fost la fel de bun: doar 8 zboruri din care un incident (din fericire fara consecinte) al lui Ariane 5 si o ratare a lui Vega in iulie cu satelitul Falcon Eye.

Referitor la VA 251, ea a fost misiunea cu numarul 107 pentru Ariane 5 si cea cu numarul 74 pentru versiunea ECA.

Eutelsat Konnect, care a fost comandat in octombrie 2015 catre Thales Alenia Space, va furniza servicii de comunicatie catre continentul African.
Este o platforma de ultima generatie, Spacebus Neo, cu propulsie exclusiv electrica (4 motoare PPS 5000 sunt instalate la bord), si vine echipat cu 65 de transpondere in banda Ka. In total, o greutate la lansare de 3.6 tone.

Ceva mai mic, cu doar 3.3 tone la lansare, copasagerul GSat 30 este un satelit indian operat de Insat pentru ISRO. O platforma I3K, pozitionata la 83 de grade longitudine estica, deasupra Indiei, cu transpondere in banda C si Ku, el va inlocui vechiul Insat 4A.

Ambii sateliti au o durata de viata de minim 15 ani.


Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom