Vector Space Systems intra oficial in faliment
24-12-2019 08:02
Vector Space Systems, unul din dezvoltatorii de mici lansatoare din Statele Unite a cerut oficial demararea procedurilor de faliment, dupa ce rand pe rand, investitorii s-au retras, lasand compania fara fondurile necesare continuarii activitatii.

Vector avea in dezvoltare doua rachete, Vector R si Vector H pe care ar fi trebuit sa le zboare din Alaska (Pacific Spaceport Complex) si respectiv Wallops (Mid-Atlantic Regional Spaceport). Rachetele ar fi trebuit integrate la fabrica din Tucson, Arizona.
Vector obtinuse mai multe randuri de finantari: 4.5 milioane de dolari in aprilie 2017, 21 de milioane de dolari in iunie 2017 si 70 de milioane de dolari in octombrie 2018. Aceasta ultima finantare fusese asigurata de fondurile de investitii Kodem Growth Partners, Morgan Stanley Alternative Investment Partners, Sequoia Capital, Lightspeed Venture Partners si Shasta Ventures.

La inceputul lunii august 2019 compania primea un prim contract in programul Air Force Rocket Systems Launch Program si se parea ca totul decurge bine. ASLON-45 (Agile Small Launch Operational Normalizer), cu o valoare de 3.4 milioane de dolari consta in lansarea in 2021, din Wallops, pe o orbita LEO cu inclinatia de 45 de grade, a mai multor sateliti Cubesat operati de entitati guvernamentale americane.
Insa surprinzator, 2 zile dupa acest anunt, CEO-ul companiei, Jim Cantrell isi prezenta demisia. Zvonurile initiale au fost ulterior confirmate: fondul de investitii Sequoia renuntase in a mai finanta programul Vector. Formal, John Garvey, la momentul respectiv CTO in Vector Space Systems, a preluat destinele companiei, insa retragerea Sequoia a provocat o reactie in lant, si ceilalti investitori au preferat la randul lor sa suspende o alta runda de finantare.

Ramasi fara bani, cei de la Vector au fost nevoiti sa isi suspende activitatea si sa concedieze peste 150 de ingineri, pastrand doar o mica echipa tehnica cu care sa incerce salvarea proiectului. Nu a functionat insa, in lunile care s-au scurs din vara pana acum, nefiind gasit un alt investitor, drept pentru care Vector a fost nevoita, cum spuneam, sa inceapa procedurile de declarare a falimentului.

In toata aceasta perioada s-au incercat negocieri cu Lockheed Martin, companie interesata de o serie de patente de la Vector (printre altele tehnologia GalacticSky pentru virtualizarea satelitiilor, un domeniu in care Lockheed Martin desfasoara deasemenea proiecte de cercetare), insa sumele oferite au fost nesemnificative (un avans de 500.000 de dolari si cu un rest de plata de 2.5 milioane de dolari).
De altfel, cum cele doua companii au avut si o disputa in tribunal in primavara, nu ar fi imposibil ca retragerea investitorilor din proiectul Vector sa fi fost direct legata de acest incident.
Lockheed Martin ar putea prelua pe viitor activele lui Vector tocmai pentru a-si adauga la portofoliu si aceasta companie si pentru a putea controla mai bine operatiunile sale de pe piata micilor lansatoare. Reamintim ca Lockheed Martin Ventures detine o parte insemnata si din Rocket Lab, compania care la anul va deveni probabil cea mai prolifica din domeniul lansarilor spatiale, cu o estimare de o lansare in fiecare saptamana.


Inovate, build, fly. Vector Space Systems sau cum sa construiesti o racheta de mici dimensiuni
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170808142402


Credit Vector Space Systems


jQuery Menu by Apycom