Lansarea 50 pentru racheta indiana PSLV
13-12-2019 14:45
Lansarea cu indicativul C48, de fapt cea cu numarul 50 din istoria lansatorului indian PSLV, a avut loc miercuri 11 decembrie de la Satish Dhawan Space Centre.
Intr-o configuratie exotica, QL, folosita pentru a doua oara de indieni (debutul ei a avut loc in luna aprilie a acestui an), Polar Satellite Launch Vehicle a plasat pe orbita Paantului, alaturi de satelitul principal din seria RISAT, 9 alti pasageri contractati sub umbrela NewSpace India Limited (NSIL), divizia comerciala a lui ISRO.

QL este o versiune intermediara (din punct de vedere a capacitatii de lansare) intre DL si XL (cu patru motoare auxiliare montate pentru decolare).


2BR1, cel mai nou satelit al seriei de observatii Risat este o platforma radar de 628 kg ce va opera timp de minim 5 ani cu servicii in agricultura, prevenirea dezastrelor naturale, supravegherea suprafetelor impadurite etc.
El se alatura lui 2B, un satelit similar care fusese lansat de India in luna mai a acestui an.
2BR1 a fost plasat de PSLV si va opera dintr-o orbita inclinata la 37 de grade fata de Ecuator, de la altitudinea de 576 km.



Ceilalti 9 sateliti sunt QPS-SAR, Tyvak 0092 si 0129, Duchifat 3, Lemur 2 108, 109, 110 si 111 si respectiv Hopsat.
QPS-SAR 1 este cel mai mare dintre acestia, cantareste 100 kg si asa cum spune si numele, este o misiune radar. Primul dintr-o constelatie de 36 de sateliti, el a fost construit ca demonstrator tehnologic de compania nipona iQPS.
Hopsat este deasemenea un demonstrator tehnologic al companiei californiene Hera Systems, care a construit la bord un sistem optic cu rezolutia de pana la 1 m.
Tyvak, unul din producatorii principali de platforme Cubesat, a avut in aceasta misiune 2 platforme: una pentru o companie italiana ce doreste sa furnizeze servicii de cautare si salvare si cealalta construita in jurul unui experiment al NASA, pentru un nou sistem de propulsie.
Cei 4 sateliti Lemur 2 ai companiei americane Spire Global vor fi dedicati monitorizarii traficului maritim si al conditiilor meteorologice.
In sfarsit Duchifat 3 este un Cubesat cu scop educative, construit de student din Israel.



Credit ISRO

jQuery Menu by Apycom