O perioada dominata de chinezi. Partea 1
09-10-2019 14:37
Ultimele 60 de zile au adus nu mai putin de 8 zboruri in contul Chinei, care a urcat astfel pe prima pozitie in clasamentul mondial al lansarilor pe anul in curs.
China bifeaza in acest moment 19 incercari din cele 72 la nivel global, adica o cota de 27%, si este urmata de Rusia (18 incercari) si SUA (16). Cu o mica mentiune: 2 din aceste 19 incercari nu au reusit.

Ultimul zbor a avut loc acum cateva zile, pe 4 octombrie  de la baza spatiala Taiyuan. S-a folosit o racheta CZ 4C pentru a plasa intr-o orbita LEO satelitul Gaofen 10R, un inlocuitor pentru un satelit similar care fusese pierdut intr-un accident din 2016.
Seria de sateliti Gaofen face parte din sistemul CHEOPS (China High-Resolution Earth Observation System), un sistem de observare a Pamantului deopotriva cu aplicatii civile cat si militare.
E vorba de fapt de mai multe tipuri de sateliti, cu capabilitati de observare, dar si orbite diferite, grupati in clase distincte. Spre exemplu, clasa cu numarul 10, cea la care am facut referire mai devreme, este probabil una optica, operand din orbite polare.

 


In urmatorul articol vom continua cu o retrospectiva a celorlalte lansari recente ale Chinei.

jQuery Menu by Apycom