Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil. Partea 1
24-08-2019 14:28
Luni 19 august racheta Electron a revenit pe rampa de lansare a complexului LC 1 din Noua Zeelanda, pentru o misiune cu patru sateliti. Pasagerul principal, BlackSky Global 4 a fost insotit in acest zbor de 3 nanosateliti Cubesat de tip 6U, Pearl White 1 si 2 (dezvoltati de Air Force Space Command) si respectiv BRO 1 (Breizh Reconnaissance Orbiter), dezvoltat de UnseenLabs din Franta.
Pearl White 1 si 2 au fost construiti de Tiger Innovations Inc. din Virginia si vor opera timp de un an, urmand sa testeze o serie de tehnologii cheie pentru viitorii sateliti ai fortelor aeriene americane.

BRO 1, primul dintr-o viitoare constelatie, a fost construit de GOMSpace pentru monitorizarea traficului aerian si maritim folosind tehnologii de ultima generatie pentru scanarea spectrului electromagnetic.
In sfarsit, BlackSky Global 4, este asa cum spune si numele, al patrulea satelit al flotei BlackSky Global. Primii doi sateliti fusesera trimisi pe orbita in 2018, cu ajutorul lui PSLV si a lui Falcon 9, dupa care, pentru scaderea costurilor, compania a decis contractarea serviciilor de lansare cu cei de la Rocket Lab. In luna iunie a acestui an Electron reusea plasarea in spatiu a lui BlackSky Global 3.
Vorbim despre o platforma de numai 56 de kg, construita de compania LeoStella LLC (o colaborare intre Thales Alenia Space si Spaceflight Industries), capabila sa produca pana la 1000 de imagini zilnic. Rezolutia ajunge la 1m, 4 spectre de observatie fiind la dispozitia utilizatorilor (Pan, R, G, B). Fiecare imagine acopera in mod normal 29 km2 (6.6 km x 4.4 km), insa satelitul poate fi operat fara probleme intr-un con de pana la 30 de grade in jurul nadirului.



Aceasta a fost ultima lansare cu un singur satelit. Sistemul asteapta inca 20 de sateliti pana la sfarsitul anului 2020, pentru scaderea costurilor si pentru activarea mai rapida a serviciului, urmatoarele lansari urmand a fi facute cu perechi de cate 2 sateliti. Unele dintre platforme vor fi (probabil) retrase in acest timp, insa chiar si asa, constelatia va ramane cu peste 16 de noduri, cerinta minima pentru garantarea capabilitatii optice.

A opta misiune, intitulata ‘Look Ma, No Hands’ vine la mai putin de 2 luni de la precedenta si ridica numarul satelitiilor lansati de Electron la 39.


Vom continua.


Credit Rocket Lab

jQuery Menu by Apycom