Make it rain
01-07-2019 14:00
Al saptelea zbor din istoria companiei Rocket Lab a venit sambata 29 iunie de la acelasi Launch Complex 1 din Noua Zeelanda, deocamdata singura baza de lansare.
Asa cum am mai scris in trecut insa, Rocket Lab pregateste o a doua baza pe teritoriu american. Launch Complex 2 este momentan in constructie la Mid-Atlantic Regional Spaceport, Wallops, Virginia. Despre acesta insa, cu alta ocazie.

Operand deja la cadenta ridicata (acesta a fost al treilea zbor pe anul in curs) mica racheta Electron a mai bifat un succes sambata. Lansata cu o intarziere de doua zile, pentru a da inginerilor ragaz sa verifice echipamentul de sol, racheta a plasat dupa un zbor de 53 de minute o incarcatura multipla (7 sateliti de mici dimensiuni) intr-o orbita cu altitudinea de 450 km si inclinatia de 45 de grade fata de Ecuator.

Cei 7 pasageri au o greutate insumata de 80 de kg, adica jumatatea din greutatea maxima pe care o poate transporta Electron in spatiu, deci din punct de vedere economic suntem inca departe de eficienta maxima.
 

 
Misiunea s-a numit ‘Make it rain’, o aluzie la precipitatiile din zona peninsulei Mahia, acolo de unde opereaza Rocket Lab si a zonei Seattle, de acolo de unde vine pasagerul principal.



BlackSky Global 3, un satelit de 56 de kg, apartine operatorului BlackSky Global din Seattle, o companie ce face parte din portofoliul grupului Spaceflight Industries. Vine echipat cu un telescop SpaceView 24 (24 cm diametru), construit de Harris Corporation, care poate acoperi scene de 30 km2, mergand pana la rezolutii de sub 1 m.
Asa cum spune si numele, el este al treilea din grupul de 4 sateliti destinati observatiei Pamantului construiti pentru programul BlackSky Global Intelligence Platform. Alti doi sateliti au fost lansati in 2018, unul de racheta Indiana PSLV si celalalt de Falcon 9. Tot PSLV va lansa si ultimul satelit al seriei, undeva in cursul anului curent.
 


Cei 4 vor fi urmati in anii ce vor veni de o constelatie de 56 de sateliti, construiti de aceasta data de LeoStella LLC, un joint-venture intre Spaceflight si respectiv Thales Alenia si Telespazio. Acestea din urma vor investi circa 150 de milioane de dolari si vor sustine noua linie de productie din Tukwila, Washington.
Cererea de imagini de inalta rezolutie este in continua crestere, atat pentru aplicatii comerciale, cat si pentru organizatii guvernamentale, perioada de revizitare (sau altfel spus cat de recente sunt imaginile), contand din ce in ce mai mult.
Din acest punct de vedere, constelatiile de sateliti mici au devenit tot mai interesante, cresterea capabilitatii optice fiind completata de abilitatea de a vizita tot mai frecventa o anumita zona de interes.

Pe lista de pasageri a acestui zbor mai regasim:
-2 sateliti Prometheus (cu indicativele 2.6 si 2.7) construiti de Los Alamos National Laboratory cu support financiar de la Department of Defense, platforme mici, Cubesat 1.5U, 2 kg, cu cost de sub 100.000 de dolari, dar capabile din punct de vedere tehnic sa preia si sa transmita mai departe date din teatrele de operatii, ele vor fi folosite experimental de U.S. Special Operations Command pentru sustinerea echipelor trimise in diferite puncte fierbinti ale globului
-Acrux 1, un Cubesat 1U construit in Australia in programul educational Melbourne Space Program dupa modelul lui Oscar 5, un satelit lansat de radioamatorii australieni in urma cu 50 de ani
-SpaceBEE 8 si 9 (Basic Electronic Elements), doi sateliti de 0.4 kg si 0.7 kg ai lui Swarm Technologies, cu aplicatii in domeniul Internet of Things; in continuare unele din cele mai mici platforme lansate in spatiu, ei au fost mariti din punct de vedere al volumului pana la nivelul Cubesat 1U pentru a-I face compatibili cu capabilitatile de urmarire in spatiu ale Norad.
Pentru cei mai putin familiarizati, trebuie sa amintim ca in ianuarie 2018 compania, inregistrata in SUA, zbura primii sai patru sateliti, fara licenta de la FCC (Federal Communications Commission). Satelitii erau de dimensiuni foarte mici, ceea ce ii facea dificil de urmarit. Ulterior compania a fost amendata cu 900.000 de dolari, insa pentru pastrarea licentei a trebuit sa se conformeze indicatiilor primite de la autoritatile federale (printre altele cresterea amprentei radar prin acoperirea unor suprafete ale satelitului cu un material special reflectorizant).
In sfarsit, cel de al saptelea pasager a ramas secret, identitatea lui nefiind dezvaluita de cei de la Rocket Lab, care au subliniat ca a fost dorinta expresa a clientului.

Comunicatul de presa


Credit Rocket Lab

jQuery Menu by Apycom