Al zecelea satelit WGS
17-03-2019 12:33
Dupa o lansare Delta 4 realizata de United Launch Alliance de la complexul 37B al bazei spatiale Cape Canaveral, US Air Force a receptionat cea de a zecea platforma pentru sistemul sau de comunicatie militara Wideband Global SATCOM.

Amanata pentru 90 de minute pentru a clarifica niste probleme de ultim moment semnalate la sol, lansarea a avut loc la ora 00:26 GMT.
Racheta Delta 4, in versiune Medium+ 5,4 (Medium+ aflata la penultima sa misiune in flota ULA, 5,4 la ultima sa misiune), s-a achitat cu succes de sarcina incredintata si a trimis pasagerul WGS 10, dupa 36 de minute de abor, intr-o orbita super sincrona.
Propulsia electrica il va ajuta, cu o penalizare minima de combustibil, sa intre in orbita GEO dorita, insa va mai dura aproximativ 4 luni pana cand satelitul va fi in pozitia finala la Ecuator.
 


 
Construit de Boeing, la fabrica din El Segundo, California, WGS 10 este un satelit Boeing 702 de 6 tone, care a costat armata americana 400 de milioane de dolari.
El este ultimul din cei patru sateliti contractati pentru variant imbunatatita a constelatiei, ‘Block II Follow-On’, insa executivul american este in plin proces de finantare a unor alte doua platforme (tot cu Boeing).
Satelitii WGS sunt esentiali pentru sustinerea prezentei americane (si nu numai) in diferite zone fierbinti ale globului. Spre exemplu, cu ajutorul lor, folosind comunicatie in banda Ka si X, se pastreaza o legatura  in timp real cu avioanele si cu dronele aflate in misiune in acele zone.
De cativa ani sistemul este deschis si partenerilor din Nato, care au contribuit financiar si au obtinut acces la servicii (Australia, Canada, Olanda, Danemarca si Luxemburg pentru WGS 6, respectiv Noua Zeelanda pentru WGS 7).

Romania a fost la randul ei beneficiar direct al unor servicii Satcom in ultimii ani - pe unele le-a contractat (cum este spre exemplu banda rezervata pe GovSat 1), in timp ce de altele a beneficiat din partea aliatiilor sai din Nato. Insa in contextul creionarii viitoarei strategii de aparare comuna europeana, incearca acum sa se revanseze, devenind si furnizor.
Discutiile despre viitorul satelit de telecomunicatie romanesc, despre care aminteam in urma cu cativa ani, au prins contur recent si sunt pe masa Ministerului Apararii de la Bucuresti - platforma va fi deci una militara - insa varianta preferata nu a fost inca anuntata.
Despre aceste lucruri insa, intr-un alt articol, mai tarziu.


Romania evalueaza posibilitatea construirii a doi noi sateliti
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150723142353

Viitorul satelit telecom romanesc ar putea fi plasat la 50 de grade est
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20161230015256


Credit US Air Force/ULA

jQuery Menu by Apycom