Blue Origin, aventura spatiala a lui Jeff Bezos. Partea 2. New Shepard si concurenta
12-02-2019 12:21
Continuam cu acest articol seria noastra dedicata lui Jeff Bezos si aventurii sale spatiale.
New Shepard este deocamdata singurul vehicul spatial al lui Bezos si cel cu care interesul investitorilor si al viitorilor clienti este mentinut. Pana la un punct, o carte de vizita palpabila, intr-o lume in care imaginea si comunicarea sunt atat de importante, pentru ca sunt cele care aduc profitul.

Dar New Shepard este mai mult decat atat - este o platforma de incercare a tehnologiilor pentru viitorul transport orbital/suborbital, in care companiile spatiale vor sa invinga aviatia clasica.
Trebuie mentionat ca alaturi de Blue Origin, Virgin Galactic si SpaceX au si ele preocupari in aceasta zona, chiar daca variantele lor sunt departe de a coincide din punct de vedere tehnic.
 

Virgin Galactic SpaceShipTwo

 
SpaceX Starship

Sub ce forma se va concretiza aceasta noua generatie de vehicule de transport, timpul va ramane sa raspunda pentru ca deocamdata nu exista o solutie castigatoare, ambele parti incearca sa regandeasca concepte mai vechi adaptandu-le la cerintele zilei de azi: accesibilitate din punct de vedere al costului, combustibili nepoluanti, volume mari de pasageri, acces rapid la locul de plecare si la locul de sosire, si mai ales, timp de calatorie cat mai scurt, in special pe zborurile intercontinentale.

Nu vom intra in amanunte aici, vom aminti doar cateva proiecte care sunt in desfasurare azi in aviatie, ca o reincarnare a zborului supersonic comercial al lui Concorde si Tupolev Tu 144.

 

Boom Overture

 
 
Boom XB1

 
Aerion AS2

 

Skylon

 
Lockheed Martin concept

 
Boeing concept


Cu mentiunea ca dincolo de concept, cele mai aproape de realitate sunt cele ale lui Boom Technology din Denver Colorado si ale lui Aerion Corporation din Reno Nevada. Despre acestea insa, intr-un articol viitor.
https://boomsupersonic.com/
https://www.aerionsupersonic.com/


Sa inchidem aceasta paranteza si sa revenim la New Shepard.
Constructia subansamblelor si integrarea se realizeaza momentan la sediul companiei din Kent (statul Washington), extins in decursul anilor cu cladiri tehnice si de birouri, insa Blue Origin construieste un nou sediu langa Kennedy Space Center in Florida. Intins pe circa 70000 metri patrati, el va fi mai mare decat facilitatile SpaceX din Hawthorne California - aproximativ 51000 metri patrati (la randul ei o veche locatie a lui Nothrup unde se construiau fuselaje pentru avioane Boeing 747).
Situat in Exploration Park, peste drum de noul sediu al lui OneWeb, unul din principalii parteneri de viitor, si in apropierea complexului 36 de la Cape Canaveral Air Force Station, acolo de unde se vor efectua lansarile orbitale, nou sediu va deveni probabil centrul de greutate al companiei.

Mai trebuie spus ca recent s-a decis si constructia altor facilitati in Huntsville, Alabama, pentru a separa viitorul proiect New Glenn de restul activitatilor companiei.




 
Blue Origin, aventura spatiala a lui Jeff Bezos. Partea 1. Testul cu numarul 10, trecut cu brio de New Shepard
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20190126003333


Credit Blue Origin/ Boeing/ Lockheed Martin/ Boom Technology/ Aerion Corporation/ Reaction Engines Limited



jQuery Menu by Apycom