Prima racheta lansata de Arianespace in 2019, o Ariane 5
06-02-2019 23:57
Arianespace a deschis lista lansarilor din 2019 cu un zbor al rachetei de clasa mare, Ariane 5.
VA247 a avut loc de la complexul ELA 3 si a adus pe rampa versiunea cea mai puternica a lui Ariane 5, ECA.
A fost misiunea cu numarul 103 pentru Ariane 5 si cea cu numarul 70 pentru varianta ECA.

Doi sateliti de telecomunicatie, cu masa totala de peste 10 tone au fost trimisi in orbite GTO dupa 27 si respectiv 42 de minute: HS-4/SGS-1 si GSAT-31.

Primul, HS-4/SGS-1 sau Saudi Geostationary Satellite 1/Hellas Sat 4 este, asa cum spune si numele o platforma pe care doi operatori isi impart transponderele. Vorbim despre un satelit de 6495 kg, construit de Lockheed Martin pe standardul modernizat A2100 si care are la bord platforme in banda Ka si Ku.
Cele in banda Ka vor fi operate de KACST (King Abdulaziz City for Science and Technology) ce apartine regatului Arabiei Saudite, in timp ce cele in banda Ku vor fi folosite de Hellas Sat pentru servicii in Europa de est dar nu numai.
Satelitul va fi amplasat la 39 de grade est, in aceeasi regiune in care mai opereaza Hellas Sat 3, ce fusese lansat in iunie 2017 (o platforma Thales Alenia Spacebus 4000C4) si Hellas Sat 2 (o platforma Airbus Eurostar 2000+).
https://www.hellas-sat.net/fleet

In paranteza trebuie spus ca aceasta este o regiune pe care o va viza si viitorul satelit telecom ce este in planurile Romaniei.
Asocierea KACST/Hellas Sat este oarecum naturala, pentru ca, desi cele doua grupuri nu sunt afiliate direct, legaturile lor sunt mult mai stranse decat la prima privire: Hellas Sat este detinuta, prin Arabsat Cyprus Limited, de cel mai mare grup de comunicatie din lumea araba, Arab Satellite Communications Organization cu sediul tot in capitala Arabiei Saudite.

Al doilea pasager, GSAT-31, este o platforma I2K a agentiei spatiale indiene ISRO. Echipat cu transpondere in banda Ku, satelitul va ajunge deasupra Ecuatorului, la 48 de grade longitudine estica.
De remarcat ca in ciuda imbunatatirilor recente suferite de lansatoarele indiene, platformele mai mari care trebuie transportate in orbita geostationara, cum a fost cazul de fata spre exemplu, un satelit de 2536 kg, trebuie sa apeleze in continuare la servicii externe. Din acest punct de vedere Arianespace este un partener traditional pentru indieni, castigand in decursul timpului 89% din contractele de lansare pentru GEO deschise de ISRO (in total 22 de sateliti indieni fiind transportati pe orbita de la baza din Guiana Franceza)

Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom