Deja doua lansari in contul Chinei, intr-un an care se anunta record
24-01-2019 10:33

O noua lansare chineza, a doua de la inceputul anului, a fost realizata luni, 21 ianuarie, prefigurand un posibil nou record pentru 2019, asa dupa cum aminteam intr-unul din articolele noastre anterioare.

La fel ca si in trecut, baza spatiala Jiuquan a fost gazda pentru zborul rachetei CZ 11 (a sasea de la intrarea in operare, in anul 2015) ce a avut la bord 4 sateliti, plasati in cele din urma in orbite polare (97.5 grade inclinatie fata de Ecuator, la altitudinea de 525 km).


Doi dintre ei sunt sateliti din clasa Jilin 1, o constelatie ce numara in prezent 12 platforme de observare a Pamantului si este operata de compania Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd., o derivata comerciala a lui Chinese Academy of Sciences.



Denumirea lor este Jilin-1 Hyperspectral-01 si Jilin-1 Hyperspectral-02, facand referire la imaginile multi-spectru pe care le pot produce. Extrem de performanti, atat ca detaliu optic, cat si ca agilitate, asta in pofida dimensiunilor reduse, ei sunt folositi deopotriva de armata chineza, cat si de companii comerciale.




Ceilalti doi sunt Lingque 1A al lui Beijing ZeroG Technology Co. Ltd. (un satelit mic echipat cu camera optice, dar folosit in acelasi timp si pe post de releu de comunicatie) si Xiaoxiang 1-03, un demonstrator tehnologic al celor de la Spacety Co. Ltd.


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom