Un nou satelit pentru Maroc
23-11-2018 15:44
A doua lansare a rachetei Vega pe anul in curs, cu indicativul VV13, a avut loc miercuri 21 noiembrie si a fost dedicata unui nou satelit marocan din seria Mohammed 6.
Primul satelit de acest fel fusese lansat pe 7 noiembrie 2017, astfel ca putem spune ca Marocul beneficiaza deja de un zbor in formatie, avand drept consecinta directa scaderea perioadei de revizitare a zonelor de interes.

Vorbim despre platforme cu intrebuintare deopotriva in domeniul civil (cartografiere, supravegherea din spatiu a dezvoltarii infrastructurii tarii, monitorizarea schimbarilor climatice - in special a desertificarii, prevenirea dezastrelor natural etc), cat si in domeniul militar (supravegherea granitelor si a zonelor costiere, afectate de multe ori de piraterie sau contrabanda).
 


Mohammed 6 B, la fel ca si predecesorul, este un satelit de 1.1 tone, zburand intr-o orbita polara cu altitudinea de 605 km. Pentru transportarea lor pe orbita a fost nevoie de un zbor de 55 de minute si doua activari ale treptei superioare AVUM a lui Vega.
 


Cei doi au fost construiti in parteneriat de cei doi actori majori ai industriei spatiale europene, Airbus si Thales Alenia, pe platforma AstroSat-1000 si sunt inspirati din satelitii de spionaj francezi Pleiades.
Rezolutia de observatie la sol de sub un metru, ii face cei mai avansati sateliti de acest fel de pe continentul african, dand indiscutabil un avantaj militar si politic in zona, regatului marocan.
Costul, aproape 600 de milioane de euro pentru  intregul program (constructie, lansare, operare), este justificat de criticalitatea sa.


Mohammed al saselea
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20171110124842


Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom