Parker Solar Probe. Umanitatea in prima sa calatorie catre o stea (Partea 1)
16-08-2018 15:15
Cu o intarziere de o zi fata de data anuntata initial, pe 12 august, NASA a lansat, asa cum ne-a obsinuit in ultimul timp, o noua misiune de top din programul sau de explorare spatiala: Parker Solar Probe, un satelit care se va apropia fara precedent de Soare.
Simbolic este prima calatorie a umanitatii catre o stea si asa cum era normal, prima destinatie este steaua sistemului nostru.

Sa vedem pentru inceput cum a decurs lansarea.
La 07:31 GMT, de pe rampa de lansare 37B a complexului Cape Canaveral, pleca racheta Delta 4 Heavy a celor de la ULA, avand la bord mica proba solara.
In ciuda complexitatii misiunii, satelitul cantareste doar 685 kg si cu toate acestea a fost nevoie de toata forta puternicei Dlta 4 Heavy pentru ca drumul pana la Soare implica un consum energetic urias, asa cum vom explica mai tarziu.
Doua activari ale treptei a doua si o manevra de 90 de secunde a treptei a treia au adus incarcatura, dupa 43 de minute in zbor, in pozitia de separare, marcand inca un succes pentru lansatorul american.
 


Delta 4 Heavy este construita in jurul a trei motoare RS-68A si a rezervoarelor lor de hidrogen si oxigen lichid, care preiau sarcina cea mai grea, aceea de ridicare de la sol si traversare a atmosferei inalte.
Treapta a doua este compusa dintr-un motor RL10B-2, desemenea pe baza de hidrogen si oxigen lichid, plus avionica de control, care de altfel ghideaza si cele trei boostere amintite mai devreme.
In sfarsit, treapta a treia contine un motor STAR 48BV pentru cresterea vitezei orbitale si ajustarea parametrilor la separare.
In formula aceasta imbunatatita, Delta 4 Heavy a fost la al treilea zbor (celelalte doua pentru NRO), insa inainte mai zburase de 7 ori, deci pe ansamblu, misiunea de duminica a fost a zecea pentru aceasta configuratie.
Delta 4 Heavy bifeaza 28 de tone incarcatura maxima pentru profil de zbor LEO, 14 tone in GTO si 6.7 tone in GEO. Cu aceste cifre ea se situeaza pe pozitia a doua dupa Falcon Heavy, insa cu obiectia ca racheta lui Elon Musk nu este deocamdata calificata pentru sateliti de prima clasa ai NASA.


Vom continua.


Galerie de imagini din timpul lansarii
https://www.flickr.com/photos/ulalaunch/sets/72157699429674795


Credit NASA

jQuery Menu by Apycom