O noua pereche de sateliti de navigatie lansati de China
11-08-2018 14:03
Comentam intr-un articol recent de pe site despre eforturile europene de a aduce sistemul de navigatie Galileo la maturitate. Cu 23 de sateliti operationali din 24 necesari pentru acoperirea globala, europenii sunt doar la un pas de a realiza acest lucru.

Iata insa ca nici China nu sta deoparte: duminica 30 iulie, la ora 01:48 GMT, o racheta CZ 3B pleca de pe rampa de lansare a bazei spatiale Xichang cu o noua pereche de sateliti Beidou.
Numarul satelitiilor de navigatie lansati de China de la inceputul anului pana in prezent ajunge astfel la 9 (ultima lansare de acest fel avand loc pe 9 iulie).

Cei doi, BD3 M5 si BD3 M6, numerele 33 si 34 in nomenclatorul lansarilor chineze, fac parte din componenta MEO a sistemului Beidou (reamintim ca spre deosebire de rusi, americani si europeni sistemul chinez are si componente GEO si IGSO – adica atat sateliti geostationari cat si geosincroni, arhitectura aceasta fiind mostenita de pe vremea cand sistemul fusese gandit ca unul regional).
Componenta MEO foloseste o inaltime de 21500 km situandu-se deasupra Glonass-ului (19130 km) si GPS-ului (20180 km), dar sub Galileo (23222 km).
Ultima versiune a platformei, Beidou 3, a fost eficientizata si pentru a-i scadea greutatea nu mai are motoare orbitale, deci trebuie transportata de racheta direct in orbita finala.

Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom