Doi sateliti in spatiu pentru Bulgaria
05-08-2018 12:06
13 iulie a fost ziua in care a avut loc CubeSat Deployment 14. Una din activitatile devenite clasice la bordul ISS: nanosateliti incarcati in structuri speciale sunt transportati de pe Pamant pe statie, acolo de unde sunt ulterior lansati in spatiu, in trena lui ISS, cu ajutorul tuburilor presurizate si a bratelor robotice manevrate de unul din membrii echipajului.

Zborurile de acest fel sunt mult mai controlate decat o lansare clasica direct de pe racheta, inducand mult mai putine perturbatii pentru niste sisteme oricum destul de fragile.

Misiunea 14 a durat ceva mai mult de 6 ore (de la 08:05 la 14:20 GMT) si a inclus 9 sateliti Cubesat incarcati in tuburi NanoRack, ridicand numarul platformelor lansate de companie la 217 (dintre care 185 au fost lansate de pe ISS).
Cei 9 (CubeRRT, EQUiSat, HaloSat, MemSat, RadSat-g, RainCube, TEMPEST-D, Radix si EnduroSat One ajunsesera pe ISS la zborul unui cargo Cygnus al celor de la Orbital ATK, lansat in mai.
Un alt lot de 6 nanosateliti (4 Lemurs pentru Spire Global, AeroCube 12A si AeroCube 12B pentru Aerospace Corporation), ce nu fusesera transportati in interiorul cargoului, ci ramasesera montati pe exterior au fost lansati si ei doua zile mai tarziu, pe 15 iulie in a cincea misiune de tip External Cygnus Deployment.

EnduroSat One, primul Cubesat construit si lansat de o entitate din Bulgaria si subiectul acestui articol, a ajuns asadar cu bine in spatiu. Satelitul a inceput deja sa transmita date, comunitatea de radioamatori raspunzand favorabil apelului facut de cei de la EnduroSat, de a urmari transponderele.



Vorbim despre o platforma experimentala de tip ‘technology demonstrator’ pentru micul startup din Sofia EnduroSat, care, printr-o finantare de la Uniunea Europeana, in cadrul programului Horizon 2020, a reusit sa transforme o idee intr-o afacere, intrand cu succes pe piata componentelor pentru sateliti din clasa Cubesat.

https://www.endurosat.com/ 


Reamintim ca anul trecut o alta companie din tara vecina a trimis in spatiu primul satelit bulgar de dupa 1990. Este vorba despre BulgariaSat One, primul satelit telecom de la sud de Dunare, un satelit construit de SS/L si lansat de SpaceX.

BulgariaSat 1 a ajuns la destinatie si se pregateste sa isi inceapa serviciile
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170721132310


Bulgaria nu este insa straina de domeniul spatial, in timpul Uniunii Sovietice existand o cooperare destul de buna in acest sector, concretizata printre altele cu lansarea primului satelit al tarii si colaborarea la un al doilea.

Bulgaria devine a zecea tara cooperanta a ESA
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150416132106


Credit NanoRacks/EnduroSat



jQuery Menu by Apycom