InSight, o mini revolutie a tehnologiei spatiale. Partea 2. Directia Marte
12-07-2018 23:39
Pe 22 mai, o saptamana mai tarziu decat era in planul initial, InSight, realiza prima manevra orbitala: cele 4 motoare mari de la bord au fost pornite timp de 40 de secunde, suficient pentru a schimba viteza satelitului cu 3.8 m/s.

Manevra a fost decisa dupa masuratori atente, atat prin metoda clasica de ranging cat si prin delta-dor (Delta-Differential One-Way Ranging), cu ajutorul statiilor de sol apartinand retelelor DSN (Deep Space Network) operate de NASA si respectiv Estrack, operate de ESA.
Injectia orbitala in urma lansarii din 5 mai fusese insa atat de buna incat a permis relaxarea planului de manevre.


Modulul de transfer catre Marte care il contine pe InSight, in buna masura o copie a celui folosit pentru Phoenix, are la bord 20 motoare pe baza de hidrazina, patru de 22 N, folosite pentru corectii de orbita, alte patru de 4.5 N care se activeaza periodic pentru a ii mentine o anumita orientare in zbor, anuland perturbatiile externe si 12 motoare de 302 N pentru franarea in atmosfera martiana.


Este vorba despre o stabilizare pe trei axe si nu prin rotatie, asa cum s-a folosit la Curiosity.
Tipic, modulul oscileaza in jurul unei directii predominante (panourile solare orientate spre Soare pentru o eficienta furnizare de energie, iar antenele LGA-Low Gain Antenna si MGA-Medium Gain Antenna orientate spre Pamant pentru comunicatie cu centrul de comanda), cele patru motoare mici activandu-se scurt, ori de cate ori se detecteaza o deviatie de la aceasta directie. Insa tocmai aceste activari, nu sunt perfecte, inducand erori la nivelul traiectoriei generale, de aici si nevoia de corectie periodica.


Senzorii pe care se bazeaza intregul mecanism ACS sunt MIMU (mini inertial measurement unit) ce include accelerometre si giroscoape, o suita de senzori solari (digitali si analogici) si respectiv doua camere stelare.


Totul controlat de doua calculatoare de bord (principal si de rezerva), pe arhitectura RAD 750, operand la 115.5 MHz (spre comparatie Phoenix avea o arhitectura RAD6000 la 20 MHz).



 
 
 
InSight, o mini revolutie a tehnologiei spatiale. Partea 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180507152939


Credit NASA


jQuery Menu by Apycom