CRS 15, ultimul zbor al versiunii Falcon 9 Block 4
02-07-2018 14:57
Vineri 29 iunie a adus ultimul zbor al versiunii Block 4 pentru racheta americana Falcon 9. O lansare de la complexul 40 al bazei spatiale din Cape Canaveral, avand la bord cargoul CRS 15.
Pentru ca de acum toate zborurile Falcon 9 vor fi in versiunea finala Block 5, cea care si-a facut debutul la inceputul lunii mai, la lansarea satelitului Bangabandhu-1, este o buna ocazie de a privi in trecut si de a face o scurta statistica.

Versiunea Block 4, privita inca de la inceput ca una de tranzitie, nu a avut o viata lunga (sub un an), dar a adus succesul mult asteptat pentru SpaceX. Debutul sau s-a produs pe 14 august 2017, la lansarea cargoului CRS 12. In total 12 zboruri, 5 dintre ele cu versiuni refolosite ale treptei intai, si o rata de succes de 100%. Aceasta a fost si versiunea care a primit calificare oficiala din parte NASA si USAF.



Falcon 9 FT Block 4 (cea mai moderna versiune a rachetei) primeste certificare categoria a doua de la NASA. SpaceX este absolvita de orice vina in cazul Zuma
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180219130525
Falcon 9 ajunge in sfarsit la maturitate. Partea 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180513140009


Revenind la CRS 15, trebuie sa spunem ca treapta intai a rachetei Falcon 9 fusese deja folosita in zborul din 18 aprilie, lansarea telecopului spatial TESS, SpaceX renuntand acum la ideea recuperarii sale.
La randul lui cargoul este unul refolosit, prima sa misiune, CRS 9 fiind in 2006. SpaceX are un prim contract de 20 de misiuni de alimentare pentru ISS in cadrul NASA Commercial Orbital Transportation Services si spera sa isi extinda serviciile si pentru transport de echipaj uman.
3 zile i-au trebuit lui CRS 15 pentru a putea ajunge din urma statia, capturarea sa de catre bratul robotic producandu-se fara surprize in decursul zilei de azi.
Cargoul american, de 6.6 tone greutate, a avut de aceasta data o incarcatura utila de 2.7 tone, compusa din rezerve pentru echipajul statiei, echipament hardware si experimente stiintifice.
CIMON (Crew Interactive Mobile Companion) spre exemplu este un computer sferic dotat cu algoritmi de inteligenta artificiala, ce va asista astronautii la bord, in perspectiva zborurilor din ce in ce mai indepartate de Pamant.
De mentionat si ECOSTRESS (ECOsystem Spaceborne Thermal Radiometer Experiment on Space Station) sau echipamentul celor de la Made In Space.
Nu in ultimul rand cei 6 sateliti Cubesat ce vor zbura in spatiu de pe ISS: 3 Biarri Squad si 3 Bird.


Credit SpaceX


jQuery Menu by Apycom