Chongqing Liangjiang Star, pe scurt OS-XO, prima racheta privata chineza, isi incepe aventura spatiala
20-05-2018 09:34
Compania chineza OneSpace, a lansat joi 17 mai, din nord-vestul tarii, la granita cu Mongolia, prima sa racheta Chongqing Liangjiang Star (cunoscuta si ca OS-XO).

Acesta a fost un zbor de test, suborbital, racheta de 7.2 tone si 9 m lungime, propulsata de un motor de 350 kN, ridicandu-se la aproximativ 38 de km altitudine. Dupa 306 secunde, racheta s-a prabusit la 273 de km distanta de rampa de lansare. La bord s-a aflat un experiment pentru Shenyang Aircraft Design and Research Institute ce apartine de Aviation Industry Corp of China.

Momentan vorbim de un lansator mic, pe baza de combustibil solid, care vrea sa treaca in scurt timp de pragul orbital si sa realizeze pana la sfarsitul anului viitor, in configuratia OS-X, pana la 10 zboruri.
Capacitatea sa de transport va fi limitata la 100 kg ceea ce inseamna ca el se va adresa exclusiv pietei nanosatelitilor si satelitilor mici. Un segment unde regasim companiile Rocket Lab, Vector sau Astra Space.
Insa pe termen lung, chinezii sunt ambitiosi, dorindu-si nici mai mult nici mai putin decat sa copieze modelul de reutilizabilitate al lui Elon Musk si sa intre in competitie directa cu SpaceX pe piata mare. Modelul mare se va numi OS-M si va tinti cateva zeci de lansari anual.
 

Compania OneSpace a fost fondata in 2015 in localitatea Chongqing si a beneficiat de atunci de investitii de peste 75 milioane de dolari pentru dezvoltarea de sisteme spatiale. Shu Chang (CEO) si Ma Chao (presedinte) conduc aceasta companie.
Printre parteneri Beihang University, China Southern Airlines, Northwestern Polytechnical University si Harbin Institute of Technology.
OneSpace nu este singura companie privata ce vrea sa intre pe piata serviciilor de lansare – alte trei LandSpace, LinkSpace si i-Space si-au anuntat intentii similare.
 
Credit OneSpace

jQuery Menu by Apycom