A patra lansare a rachetei chineze CZ 11
30-04-2018 13:25
CZ 11, cunoscuta in terminologia vestica drept Long March 11, a fost lansata joi 26 aprilie, pentru a patra oara. Ca si precedentele zboruri, si acesta a avut loc de la Jiuquan. La bord cinci sateliti comerciali de observare a Pamantului care au ajuns intr-o orbita polara, 500 de km altitudine si o inclinatie de 97.4 grade.

Toti (OVS 2A, OHS 2A, 2B, 2C si 2D) fac parte din constelatia Zhuhai 1 a companiei Zhuhai Orbita Control Engineering Ltd, constelatie care a debutat in 2017 si care va ajunge in anii urmatori la 34 de sateliti.

 
Ea va avea mai multe planuri orbitale si componente cu functii diferite, vorbim de platforme mici, aproximativ 80-100 kg: sateliti video, de observatii hiperspectrale sau sateliti mai mici (small personal satellites), rezolutiile fiind de ordinul catorva metri.

 
Acum s-a ocupat practice un intreg plan orbital, de la aceasta inaltime satelitii asigurand revizitarea unei anumite locatii de mai multe ori pe zi si o acoperire globala in circa 5 zile.

Acesta a fost zborul chinez cu numarul 12, prin care China a egalat inca o data, in acest clasament neconventional de la inceputul anului, SUA.


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom