Cu ochii pe Asia
03-03-2018 04:53
A treia lansare japoneza a anului a avut loc pe 27 februarie de la baza Tanegashima. Spre deosebire de celelalte doua, care au folosit rachete de clasa mica (Epsilon, respectiv SS520) aceasta a readus pe rampa una din versiunile familiei H2(asadar o lansare importanta pentru Japonia): H2A, folosita in acest caz in configuratia 202, adica cu doar doua boostere SRB A.

La bord ultimul satelit de spionaj nipon din seria IGS (Intelligence Gathering Satellite), IGS Optical 6, care, asa cum spune si numele, este o componenta optica a sistemului de observatie operat de Satellite Information Center, aflat in directa subordonare a guvernului de la Tokio.
Constelatia IGS, care a pornit in 2003, ca raspuns la unul din primele teste balistice nord-coreene, are doua componente: una optica si alta radar, nu mai putin de 16 sateliti fiind lansati in acesti 15 ani.

De remarcat ca in ultimii ani, pe fondul reconfigurarilor geo-politice din Asia, cu tensiunea crescuta de testele Pyongyangului, dar si cu manifestarile de super putere ale Chinei care contesta tot mai mult suprematia americana in Pacific, Japonia, care dupa al doilea razboi mondial renuntase la activitatea militara, pare sa isi fi revizuit doctrina de aparare pentru a putea face fata provocarilor viitorului.

Pe final de articol mai spunem ca IGS Optical 6 va zbura intr-o orbita polara SSO, aproape de altitudinea de 500 km, iar rezolutia de observatie la sol va atinge 40 cm. Satelitul a fost construit, ca si predecesorii, de MELCO (Mitsubishi Electric) unul din contractorii traditionali ai industriei spatiale japoneze.
In 2017 Japonia lansase IGS Radar 5.


Al saselea radar al sistemului japonez IGS, plasat pe orbita
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170317150710



Credit JAXA/S. Matsura

jQuery Menu by Apycom