Primul zbor Falcon Heavy, dintr-o alta perspectiva (partea 4). Lansarea
16-02-2018 14:47
Cum suntem in prag de weekend, acest al patrulea articol al seriei dedícate zborului de debut al lui Falcon Heavy, iese un pic din tiparul celor anterioare.
Nu mai este o analiza stricta, ci un exercitiu mai lejer care isi propune sa surprinda cum s-a vazut lansarea din diferite ipostaze: fie prin ochii celor prezenti la Cape Canaveral in acea zi (Elon Musk, ingineri, reporteri etc), fie pur si simplu cum a fost perceputa de toti cei ce au urmarit-o in direct pe internet.

Pentru ca, trebuie sa spunem, evenimentul de pe 6 februarie, atent pregatit de cei de la SpaceX, a fost unul dintre cele mai mediatizate din istorie (numai pe YouTube a fost urmarit in direct de 2.3 milioane de oameni simultan, fiind depasit doar de saltul din stratosfera al lui Felix Baumgartner, in 2012).
Acum, la 10 zile de la lansarea Falcon Heavy, diferite fragmente au inceput sa circule pe internet, si puse cap la cap ele ne dau o perspectiva mult mai ampla asupra a ceea ce s-a intamplat la Cape Canaveral in acea zi.

Pastrand cronología, vom incepe cu ceea ce a prefigurat lansarea lui Falcon Heavy, o animatie detaliata a zborului, realizata de inginerii SpaceX, animatie care trebuia sa familiarizeze publicul cu ceea ce avea sa se intample.

 


Si desi acesta era un eveniment anuntat de mult timp, pe ultima suta de metri am avut parte si de surprize: excentricul Elon Musk a ales sa plaseze in centrul capsulei protectoare, propriul sau automobil Tesla; rand pe rand au fost dezvaluite detalii suplimentare (un manechin imbracat in costum spatial botezat ‘Starman’, ecranul pe care scria sugestiv ‘don’t panic’, electronica inscriptionata cu mesajul ‘made on Earth by humans’) toate au devenit in scurt timp virale pe internet; din acest punct de vedere, dincolo de alte controverse de natura tehnica, putem sa spunem ca a fost una dintre cele mai reusite campanii de PR, expunand compania la scara planetara.
Mai jos cateva imagini din timpul integrarii capsulei.

 







Al doilea fragment pe care il vom prezenta aici, este un video inregistrat de Loren Grush de la The Verge, unul din reporterii acreditati la lansarea Falcon Heavy. Interviurile cu Elon Musk si Bill Nye surprind foarte bine emotiile dinaintea zborului, dar si atmosfera generala din culise.



Despre lansarea propriu zisa nu sunt foarte multe lucruri de adaugat. Lucrurile au fost atat de spectaculoase si au decurs atat de usor, ca a parut o reluare a simularii pe care SpaceX o pregatise pentru media. Cu exceptia treptei intai centrale, care a ratat aterizarea pe barja (motoarele oprindu-se in zbor din cauza combustibilului insuficient) a fost cum se spune ‘ca la carte’.

 


Imaginea celor 27 de motoare Merlin activate in paralel, ridicand de pe rampa complexului 39A, masiva racheta Falcon Heavy (realizata de Ryan Chylinski) este cu adevarat spectaculoasa si merita prinsa in acest articol.

 


Cum la fel de spectaculoasa, si care probabil va ramane in istorie ca reprezentativa pentru acest zbor, este imaginea celor doua trepte intai aterizand in sincron la Cape Canaveral.
 


Orice lansare este extraordinara pentru cei care au sansa sa fie in apropiere pentru ca asistam la o uriasa descarcare de energie, insa Falcon Heavy se distinge printr-un un sunet aparte.



Nu puteam sa il uitam nici pe Elon Musk. Cei de la National Geographic au avut privilegiul sa il insoteasca in centrul de control SpaceX si sa il surprinda traind bucuria succesului.



In sfarsit, apogeul zborului, Starman la bordul Tesla, plutind liber in spatiu.



Imaginile cu Pamantul sunt intotdeauna impresionante pentru ca ne ofera o alta perspectiva asupra vietii noastre de zi cu zi. Acum insa nu am avut parte doar de cateva imagini disparate, ci de o adevarata transmisie in timp real, cu camere de foarte buna rezolutie, montate in diferite unghiuri.
Ajutati de tehnologiile secolului (internet, instrumente ‘social media’) cei de la SpaceX au putut face o filmare de clasa din spatiu, imaginea cu Starman lasand in urma Pamantul deschizand simbolic o alta etapa in explorarea noatra spatiala.
 


Vom incheia articolul acesta cu conferinta de presa de dupa lansare, in care, asa cum era de asteptat, Musk a fost asaltat de intrebarile ziaristilor (unele comode, altele mai putin), insa la care, si este de remarcat acest lucru, a raspuns foarte deschis.
Desigur, multe din detaliile tehnice il depasesc, in unele momente este vizibil acest lucru, insa, asa cum spuneam in articolele noastre anterioare, Musk, din pozitia sa de manager, trebuie sa stie intr-atat incat sa poata interactiona cu echipa sa si ulterior sa poata lua o decizie administrativa.
Si inca o data, marea sa calitate pentru care trebuie apreciat, este ca a reusit sa puna la lucru o echipa extrem de competitiva.



Din aceeasi serie:


Primul zbor Falcon Heavy, dintr-o alta perspectiva (partea 1)
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180208133627

Primul zbor Falcon Heavy, dintr-o alta perspectiva (partea 2). Elon Musk, eroul
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180209162552

Primul zbor Falcon Heavy, dintr-o alta perspectiva (partea 3). SpaceX versus NASA?
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180212140502


Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom