China preia conducerea, cu a patra lansare in doar trei saptamani
24-01-2018 13:36
Statistica lansarilor indica in primele trei saptamani ale anului patru zboruri pentru China, care, chiar daca probabil doar pentru scurt timp, reuseste sa treaca in fata SUA care are in acest moment doar trei zboruri, in timp ce Rusia nu puncteaza pana in acest moment nimic.

Cele trei mari puteri au dominat piata lansarilor in ultima decada, Rusia a fost leader incontestabil pana in 2015 cand, pe fondul problemelor interne (incetarea colaborarii cu industria ucraineana, intarzierile la Angara etc) dar mai ales din cauza dezvoltarii segmentului privat din SUA (SpaceX avand ascensiunea cea mai spectaculoasa, dar si restul companiilor si-au adus aportul la acest lucru), au pierdut prima pozitie in fata americanilor.

Tot SpaceX este asteptata sa re-echilibreze balanta poate chiar in saptamana ramasa pana la sfarsitul lunii, pentru ca pe hartie are inca doua zboruri programate in aceasta perioada, in timp ce China asteapta doar unul singur.

Revenind insa la chinezi, trebuie sa spunem ca acest al patrulea zbor a folosit o racheta mica CZ 11, lansata de la baza spatiala Jiuquan din desertul Gobi. Cinci sateliti au ajuns in orbita SSO (540 km altitudine, 97.5 grade inclinatie) in jurul Pamantului: incarcatura principala compusa din doi sateliti de observatie din constelatia Jilin 1 si inca trei nanosateliti pe post de incarcatura secundara (QTT 1, KIPP si Zhou Enlai).
Acesta a fost al treilea zbor al rachetei CZ 11 dezvoltata de CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology), intrata in flota chineza in septembrie 2015. O racheta in patru trepte ce poate transporta pana la 700 kg in LEO si 350 kg in SSO.



Noii sateliti  Jilin 1 se alatura altor doi, similari, lansati in noiembrie. Ei apartin companiei Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd, specializata pe imagini si video de inalta rezolutie.

QTT1 este o platforma Cubesat 6U folosita pentru teste in orbita ale unor echipamente de navigatie dezvoltate de Tianyi Research Institute.

Zhou Enlai este un Cubesat 2U dezvoltat de student chinezi, are la bord o camera HD si va incerca inclusiv un experiment de franare in atmosfera.

Xiaoxiang 1 este un Cubesat 6U dezvoltat de Spacety Aerospace Co. pentru testarea unui sistema de stabilizare pentru echipamentul optic ce va fi instalat pe o viitoare constelatie de sateliti mai mari.

KIPP este un Cubesat 3U dezvoltat de Clyde Space pentru Kepler Communications, o companie canadiana; primul dintr-o constelatie de 120 de nanosateliti ce isi propun prin intermediul comunicatiei in banda Ku sa ofere servicii in domeniul IoT (Internet of Things) si M2M (machine-to-machine).


La doi ani de la zborul inaugural, CZ 6 se intoarce cu o noua lansare reusita
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20171126050757


Credit CNSA


jQuery Menu by Apycom