SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 23). Dupa un 2017 record.
03-01-2018 13:55
Asa cum toata lumea stie, SpaceX a incheiat 2017 cu un numar de 18 zboruri, practic un record pentru compania americana, aflata astfel la cel mai bun an din istorie. Dincolo de statistica, care ne spune ca aceste 18 zboruri constituie 62% din lansarile americane si sunt practic la nivelul realizarilor Rusiei (20 de zboruri dintre care 19 reusite) si Chinei (18 zboruri, 16 reusite), trebuie sa remarcam si doua componente extrem de importante ale companiei americane: in primul rand cresterea fiabilitatii, element cheie in strategia de reutilizare a sistemelor si in al doilea rand diversificarea activitatilor - lansari militare si civile, realizate de pe ambele coaste ale Americii, permit in sfarsit cadenta ceruta pentru a face SpaceX, in viitorul apropiat profitabila si independenta de sustinerea financiara a guvernului de la Washington.

Decembrie 2017 a venit doar ca o confirmare a acestor lucruri: am avut parte de doua lansari, una de la Cape Canaveral, cealalta de la Vandenberg.
Pe 15 decembrie de la Cape Canaveral cargoul spatial CRS 13 era ridicat in spatiu avand la bord doua instrumente valoroase pentru ISS: TSIS (Total and Spectral Solar Irradiance Sensor) si respectiv SDS (Space Debris Sensor).
A fost si o premiera pentru SpaceX pentru ca atat treapta intai a rachetei folosite, cat si cargoul, mai fusesera utilizate inainte. A fost redeschiderea complexului 40, dupa accidentul din septembrie 2016, zborul cu numarul 45 pentru Falcon 9, a patra refolosire a unei trepte intai, prima refolosire a unui cargou Dragon si recuperarea cu numarul 20 pentru o treapta intai.



A doua lansare a fost de la baza spatiala Vandenberg, pe 23 decembrie. 10 noi sateliti ai constelatiei Iridium au fost incarcati la bord, la fel ca si in trecut, si transportati cu bine pe orbita. Treapta intai, reconditionata dintr-un zbor precedent, nu a mai fost recuperata insa. Ea face parte din lotul 3, care permite 2-3 refolosiri; gratie modernizarii componentelor cheie, in scurt timp se va trece la loturile 4 si 5, care vor permite mai mult de 10 zboruri reconditionate.

Un aspect important pentru scaderea costurilor de care este interesat un client de talia lui Iridium, care are zeci de sateliti de lansat pentru flota sa. Ca sa nu mai mentionam interesele interne ale lui SpaceX, ce va avea de lansat in scurt timp, cateva sute de sateliti proprii.
Despre aceste lucruri insa, in alt articol.



Si chiar daca treapta intai nu a mai fost recuperata, manevrele sale au produs un spectacol foarte interesant pe cerul american, pe care pasionatii de imagini astronomice nu aveau cum sa il rateze.


Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom