Un nou triplet lansat din Xichang. China isi imbunatateste capacitatea de observatie in domeniul militar
29-11-2017 13:04
Vineri 24 noiembrie baza spatiala Xichang a fost gazda lansarii chineze cu numarul 14 pe anul in curs (13 reusite). China se apropie, pe final de an, de Rusia, momentan pe locul doi cu 17 zboruri, dar la mare distanta de SUA care au bifat 27 de zboruri (mare parte din ele gratie lui SpaceX).

Cu ajutorul rachetei CZ 2C un nou triplet de sateliti Yaogan 30 a ajuns pe o traiectorie circulara cu altitudinea de 600 km si inclinatia orbitala de 35 de grade. Este lansarea cu numarul 2 pentru seria Yaogan 30, prima fiind realizata in luna septembrie a acestui an.

Trebuie spus ca acesta este un nou plan orbital (intreaga constelatie va avea trei planuri, al treilea urmand sa fie construit printr-o lansare in 2018), iar satelitii, trei pe plan, au deocamdata o separatie de 120 de grade, insa este foarte posibil ca pe viitor, pentru scurtarea perioadei de revizitare numarul lor sa creasca.

Satelitii Yaogan 30 sunt construiti de biroul Micro-satellite Innovation al Chinese Academy of Sciences Institute si sunt probabil de tipul SIGINT (Signals intelligence).
China, care isi doreste sa devina o putere globala si la nivel militar, are nevoie, pentru a iesi din sfera regionala, de prezenta navala permanenta. Sustinerea oferita de segmentul spatial, prin colectarea de informatii strategice despre activitatile flotelor straine, este asadar esentiala pentru marina chineza care asteapta in urmatorii ani primele portavioane de productie indígena.

Credit CNSA/CAST

jQuery Menu by Apycom