SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 17). Primul satelit telecom al Bulgariei a fost lansat cu succes
25-06-2017 09:19
Vineri seara, 23 iunie, de la complexul LC 39A al bazei spatiale Cape Canaveral, SpaceX a lansat pe orbita primul satelit telecom privat al Bulgariei.
Numit sugestiv BulgariaSat 1, el a fost construit de SSL, o firma cu traditie in domeniu (peste 80 de sateliti GEO lansati) pe platforma SSL 1300, cu o lunga istorie in domeniul spatial. Insa contrar aparentelor, acesta nu este primul proiect spatial al Bulgariei pentru ca inainte de 1990 mai fusese lansat un satelit stiintific si se mai colaborase la un al doilea satelit sovietic. Astazi Bulgaria este tara cooperanta si in plin proces de aderare la Agentia Spatiala Europeana, ESA.

Vorbim de un satelit de 3.6 tone dotat cu doua panouri solare, sistem de propulsie orbitala si avionica de ultima generatie.
Durata de viata a platformei (garantata de producator) este de 15 ani, in timp ce combustibilul ar trebui sa ii ajunga pentru circa 18 ani.
Satelitul va fi plasat deasupra Ecuatorului, la 1.9 grade longitudine estica de unde va opera, cu ajutorul teleporturilor din Sofia si Trambesh (Polonia), 32 de transpondere in banda Ku ce vor deservi in special regiunea Balcanilor.

Zborul care a folosit o racheta Falcon 9 reconditionata (treapta intai mai zburase in luna ianuarie la lansarea primei perechi de sateliti Iridium Next) a fost una complet reusita: dupa 34 de minute BulgariaSat 1 a fost plasat intr-o traiectorie super sincrona, in timp ce in paralel trepta intai a rachetei era recuperata din nou pe barja Of Course I Still Love You ancorata in largul Oceanului Atlantic.

Insa inginerii SpaceX nu vor avea timp pentru a savura acest nou succes. O alta echipa pregateste pentru duminica, de la baza spatiala Vandenberg, pe coasta de vest a Americii, o alta lansare, cu o noua pereche de sateliti Iridium (din nou 10 sateliti vor fi transportati simultan pe orbita).
Daca data se va pastra, vom avea parte de un nou record in privinta timpului dintre doua lansari consecutive Falcon 9.

Bulgaria Sat este un spinoff al lui Bulsatcom, o companie fondata in 2004 in Stara Zagora de omul de afaceri bulgar Plamen Genchev.
Bulsatcom detine o cota de 30% din piata pay-tv a Bulgariei, insa pe langa distributia de programe tv, astazi ofera si internet in banda larga sau servicii de telefonie fixa si mobila (de altfel prima retea LTE/4G a vecinilor bulgari va fi realizata tot de Bulsatcom).
O data cu lansarea lui BulgariaSat 1, Bulsatcom va deveni primul operator est european al unui satelit, trecandu-se de la inchirierea de transpondere la bordul unor sateliti straini, la folosirea propriei platforme (cele peste 100 de programe tv care sunt in portofoliu sunt distribuite astazi cu ajutorul satelitului grecesc Hellas Sat 2 la slotul orbital 39 de grade est).
Pe o piata balcanica in continua crestere in ultimii ani (atat in DTH cat si in telecom), paradoxal de multe ori superioara celei din Europa de Vest, atat ca pret cat si ca performante tehnice, unde regulamentele mai relaxate si pretul redus al lucrarilor de extindere au favorizat dezvoltarea infrastructurii terestre, Bulgaria Sat vine cu aceasta capacitate superioara via satelit.
In mod normal, avand in vedere surplusul de capacitate, afacerea bulgarilor ar trebui sa se extinda in toata regiunea balcanica (de altfel prima filiala externa a fost deschisa inca din 2010 in Serbia, sub denumirea Polaris Media, un furnizor de programe tv), insa va fi interesant de vazut daca ea va face fata operatorilor de cablu care au astazi preturi mai mult decat competitive.
Cum aminteam intr-un articol anterior, Bulgaria Sat va trebui sa ajunga la o cifra de afaceri de minim 10-15 milioane de euro/an pentru a ramane profitabila.





Incheiem aceasta discutie cu in citat din CEO-ul lui Bulgaria Sat, Maxim Zayakov:

'When we started this space project more than 10 years ago, we clearly knew that what was need to complete it successfully was patience, commitment and a strong team. Today we launched our BulgariaSat-1, we stepped up a as one of the leading space nations in Europe and opened the path for the development of the related Bulgarian high-tech sectors and talented specialists. When one Bulgarian company succeeds, it is the Bulgarian business and the Bulgarian nation succeeding too'


Bulgaria isi va construi primul satelit de telecomunicatie
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140910141051
Bugariasat 1, primul satelit telecom bulgar, se apropie cu pasi repezi de lansare
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20161130120217
Bulgaria devine a zecea tara cooperanta a ESA
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150416132106
SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 16). Sfarsit de saptamana la capacitate maxima pentru SpaceX
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170622232119


Credit SpaceX/Bulsatcom


jQuery Menu by Apycom