O altfel de uniune a Asiei de sud est
10-05-2017 14:41
Vineri 5 mai India a lansat de la baza spatiala Satish Dhawan din Sriharikota o noua racheta de clasa mare GSLV. Plecata de pe rampa de lansare la 11:27 GMT, pentru un zbor scurt de 17 minute, racheta indiana a plasat intr-o orbita GTO cu caracteristicile 169 km x 36105 km, un nou satelit de telecomunicatie de tip GSAT.

Platforma cu numarul 9 din seria GSAT, care a costat guvernul de la New Dehli aproximativ 60 de milioane de dolari, va fi redenumita South Asia Satellite si va fi operata pentru urmatorii 12 ani de la 48 de grade est deasupra Ecuatorului.
Cele 12 transpondere in banda Ku care sunt instalate la bord vor putea fi folosite fara costuri suplimentare  de tarile din regiunea Asia de sud est: India, Bangladesh, Sri Lanka, Maldive, Nepal, Bhutan si Afganistan. Exceptie fac costurile pentru instalarea infrastructurii de sol care permite accesarea satelitului – asa numitele teleporturi care vor cadea in grija guvernelor nationale.
Pakistanul, care are dispute teritoriale si politice cu India a declinat oferta de cooperare, insa nu trebuie uitat ca aceasta tara nu era oricum foarte interesata, dispunand de capacitati tehnologice similare Indie.

South Asian Association for Regional Cooperation este un proiect sustinut de prim ministrul indian Modi, intr-o incercare de a imbunatati conditiile economice si sociale ale celor 1.5 miliarde de oameni ce traiesc in aceasta regiune, practic o cincime din populatia globului, marea majoritate aflata in conditii de saracie extrema. Asa cum s-a punctat dupa lansarea satelitului, chiar daca uniunea Asiei de sud-est nu este inca transpusa fizic la nivel teritorial, ea a fost realizata simbolic prima data in spatiu si va fi cu siguranta impulsionata de acest eveniment.

In final de articol mai trebuie spus ca GSAT 9 este un satelit de 2.1 tone, construit pe standardul I2K, echipat atat cu propulsie conventionala cat si cu propulsie electrica. Separat de echipamentul telecom satelitul va fi folosit pentru extinderea sistemului GAGAN (parte a solutiei de navigatie prn satelit indiene).
Acesta este al doilea zbor indian al anului, dupa cel din februarie. Totodata este al patrulea zbor reusit consecutiv de versiunea Mark 2 a lansatorului indian GSLV, din cele cinci executate la intrarea in operare in 2010, atunci cand vechea versiune Mark 1, ce folosea motoare criogenice rusesti importate dupa 1990 din fostul bloc sovietic, a fost inlocuita dupa introducerea in exploatare a unui nou motor criogenic indigen.


Credit ISRO


jQuery Menu by Apycom