Nou satelit telecom lansat de China de la baza spatiala Xichang
12-04-2017 23:54
Astazi 12 aprilie 2017 China a lansat o noua platforma experimentala de telecomunicatii de la baza sa spatiala Xichang. Aceasta este a patra lansare chineza pe anul in curs, toate fiind reusite.

Denumit Shijian 13 (sau pe scurt SJ13) si urmand sa fie rebotezat ulterior, cand va trece faza testelor si va deveni operational, drept ChinaSat 16, noul satelit foloseste standardul DFH-3B dezvoltat de CAST (China Academy of Space Technology).
De aceasta data el vine la pachet cu elemente tehnice de ultima generatie cum ar fi propulsia electrica sau un echipament de comunicatie performant de tip HTS (high-throughput communications satellite), atat in banda Ka unde regasim 26 de transpondere, cat si laser, ce poate asigura viteze de pana la 20 Gbps, conforme cu cerintele actuale multimedia de pe piata chineza, dar nu numai (in acelasi timp vor fi asigurate servicii de comunicatie maritime si aeronautice, de urgenta, de acces la internet pentru zonele izolate etc).
Trebuie sa mai spunem ca nu este prima data cand se testeaza motorul LIPS 200, dezvoltat de Lanzhou Institute of Physics, el intrand in serviciu inca din anul 2012,o data cu lansarea satelitului Shijian 9A.
 
Racheta folosita a fost veterana CZ 3B/G2, zborul de astazi marcand succesul cu numarul 36 (la care se adauga un esec si un zbor partial reusit). Dupa jumatate de ora de zbor, racheta a plasat pasagerul intr-o orbita GTO, de unde va trebui sa manevreze folosind propria propulsie (atat cea conventionala pe baza de hidrazina, cat si cea electrica) pentru a putea ajunge in pozitia ecuatoriala finala, la 110.5 grade est, acolo de unde este asteptat sa opereze in flota China Satcom pentru minim 15 ani.

China pregateste intre timp lansarea in iunie a lui Shijian 18, un satelit bazat pe standardul DFH 5, insa alti patru sateliti sunt pregatiti si asteapta sa fie plasati pe orbita Pamantului.
Constelatia telecom a Chinei, va opera pana in 2025 sub motto-ul “wi-fi service anywhere and anytime”, insa China pregateste o extindere puternica a serviciilor sale si catre parteneri externi, in special tari din lumea a treia, care resimt lipsa unei infrastructuri de comunicatie insa din motive economice sau politice nu pot selecta furnizori europeni sau americani.
 
Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom