EchoStar 23: misiune indeplinita
19-03-2017 13:16
Pentru a doua oara anul acesta, dupa lansarea de la mijlocul lunii februarie a cargoului Dragon CRS 10, cele noua motoare Merlin 1D ale puternicei rachete Falcon 9 au fost folosite la complexul 39A al bazei spatiale Kennedy Space Center din Cape Canaveral.
De aceasta data intr-o misiune comerciala: plasarea intr-o orbita GTO a platformei de comunicatii EchoStar 23 apartinand operatorului cu acelasi nume.
O misiune care trebuia sa aiba loc acum cateva zile, insa care a fost amanata in ultimul moment din cauza conditiilor meteo din Florida.

Plus o configuratie aparte pentru Falcon 9, care a trebuit sa fie pregatita special pentru acest zbor: cum satelitul de la bord avea o greutate la limita capacitatii de transport a rachetei (5.6 tone), treapta intai nu a mai putut reveni la sol asa cum ne-a obisnuit SpaceX in ultima perioada si din acest motiv nici nu a mai fost montat trenul de aterizare; tot combustibilul treptei intai a trebuit sa fie folosit pentru ridicarea pe orbita a satelitului (dupa o manevra ceva mai scurta de 3 minute), iar apoi treapta intai a intrat intr-o traiectorie parabolica prabusindu-se undeva in Atlantic.
Au urmat 2 activari ale motorului Merlin 1D Vacuum si separarea, dupa doar 34 minute de zbor, intr-o traiectorie 179 km x 35786 km x 22.4 grade inclinatie fata de Ecuator. De acolo satelitul va manevra folosind propria propulsie, pentru a putea atinge pozitia finala.

EchoStar 23 va fi operat de la 45 de grade longitudine vestica pentru urmatorii 15 ani, urmand sa asigure servicii de tip DTH, in special catre Brazilia. Construit de Space Systems/Loral pe o platforma LS-1300, satelitul foloseste patru antene si trei benzi pentru comunicarea cu solul: S, Ka si Ku (aici de altfel sunt si cele mai multe transpondere, 32 la numar).
Satelitul este unul modern, cu sisteme complexe de orientare si propulsie electrica (4 motoare SPT-100) care ii asigura un consum de combustibil redus si deci pe termen lung o durata de viata mai mare.
Va mai dura un timp pana cand echipamentele vor fi testate in conditii reale (mai ales ca EchoStar 23 refoloseste o buna parte a defunctului EchoStar 13, un proiect pe care compania l-a avut in vedere acum multi ani si pe care mai tarziu l-a suspendat, punandu-l la conservare) si ulterior puse la lucru, insa EchoStar trebuie sa se grabeasca pentru ca licenta obtinuta de la guvernul brazilian si care ii da dreptul sa foloseasca pozitia orbitala si o parte a spectrului RF pe care opereaza transponderele sale, expira la sfarsitul lunii iunie.

Urmatoarele evenimente SpaceX: la sfarsitul lunii, in lansarea satelitului SES 10, se va incerca prima refolosire a unei trepte intai; va urma o alta lansare Dragon CRS.

EchoStar Corporation, cu sediul in Englewood, Colorado, are in portofoliu mai multe companii: EchoStar Satellite Services, EchoStar Technologies, Dish Network sau Hughes Network Systems sunt doar unele dintre ele.
Divizia de sateliti, este a patra din lume cu 25 de platforme operate simultan.
 
Credit EchoStar/SpaceX

jQuery Menu by Apycom