Primul satelit militar de telecomunicatii al Japoniei (partea 1)
24-01-2017 12:26
Japonia a realizat astazi prima sa lansare din 2017, baza Tanegashima Space Center gazduind zborul rachetei H2A, ce a avut incarcat la bord satelitul DSN 2.
Lansarea a fost operata de JAXA dar atat racheta cat si satelitul au fost construite de companii private aflate in contract cu Agentia Spatiala Japoneza, asa dupa cum vom explica in cele ce urmeaza.

A fost al 32-lea zbor pentru H2A, astazi configurata in varianta 204, unul bine executat, care a dus statistica la 31 de reusite. Plecata de pe rampa de lansare din sudul Japoniei, in apropierea Oceanului Pacific, la ora 07:44 GMT, racheta nipona  a inscris satelitul, dupa doua manevre ale treptei superioare, intr-o orbita GTO.

El urmeaza sa fie manevrat pentru scaderea inclinatiei orbitale si circularizarea traiectoriei, apoi va migra treptat catrea pozitia ecuatoriala finala.

DSN 2 a fost construit de un consortiu de firme japoneze.
MELCO (Mitsubishi Electric), aceeasi companie care furnizeaza si rachetele H2A si H2B catre JAXA, a pus la dispozitie platforma sa DS-2000, NEC a furnizat echipamentul de telecomunicatii, NTT Communications Corporation s-a ocupat de segmentul de sol, Maeda Corporation a construit statia de sol ce va comunica cu satelitul, iar SKY Perfect JSAT a fost contractorul principal in raport cu clientul, Ministerul Apararii de la Tokio si in acelasi timp managerul de proiect.
SKY Perfect JSAT, NEC si NTT sunt de altfel grupate sub titulatura DSN Corporation (cu participatii de 65%, 17.5% si respectiv 17.5%), o companie care va asigura si operarea satelitului.

DSN 2, ce va functiona in banda X pentru cel putin 15 ani, este de fapt al doilea satelit al seriei DSN, care a costat aproximativ 122 miliarde de yeni (1 miliard de euro) si care ar trebui sa asigure comunicatii securizate independente pentru Japonia. Pana acum nevoile indigene erau acoperite prin inchirierea de capacitate la bordul satelitiilor de telecomunicatie comerciali (japonezi sau straini) sau prin folosirea retelelor militare din tari partenere.

In practica insa vorbim de primul satelit care ajunge pe orbita pentru ca DSN 1, ce trebuia sa zboare in 2016 la bordul lui Ariane 5, a fost avariat in timpul transportului catre baza spatiala din Guiana Franceza. DSN 1 a trebuit sa se intoarca inapoi in Japonia unde a fost inspectat pentru a depista componentele afectate. Insa vorbim de un proces complicat (spre exemplu satelitul trebuie desfacut pentru a facilita accesul la interior), asa ca lansarea sa a fost amanata pentru 2018.


Vom continua


Credit JAXA/DSN

jQuery Menu by Apycom