India face pasi inainte in programul de observare a Pamantului
12-12-2016 15:31
Miercuri 7 decembrie India a lansat un nou satelit din categoria EO (Earth Observation): numele sau este Resourcesat 2A, iar orbita din care va opera este una SSO cu altitudinea de 823 km si inclinatia de 98.78 de grade.
Acesta este o continuare a lui Resourcesat 1 (lansat in octombrie 2003) si a lui Resourcesat 2 (lansat in aprilie 2011), avand multe similitudini cu satelitii acestia. In trecut insa, India a avut si alti sateliti de acest gen-ca sa amintim aici doar seria IRS (Indian Remote Sensing).

Zborul C36 al rachetei indiene PSLV a avut loc de la Satish Dhawan Space Centre si a folosit versiunea cea mai puternica, XL. In aceste 36 de zboruri ce au avut loc din septembrie 1993 (data de intrare in operare a rachetei) pana in prezent, 121 de sateliti au fost lansati (42 de productie indigena si 79 straini), inregistrandu-se doar doua incidente: la primul zbor (pierderea satelitului IRS 1E) si respectiv la zborul cu numarul patru, cu satelitul IRS 1D.
 


 
Resourcesat 2A este un satelit de 1.2 tone, cu o structura paralelipipedica, pe care au fost montate doua panouri solare ce genereaza minim 1.7 kW (la o durata de viata estimata de minim 5 ani).
Pentru perioadele de eclipsa satelitul este alimentat de doua baterii de 24Ah, construite in tehnologie Ni-Cd. Vorbim despre o platforma de tip IRS-1, stabilizata triaxial cu ajutorul propulsiei chimice, RWs si MTQ.
Trei instrumente echipeaza platforma, functionand in diferite benzi spectrale (VNIR-visible and near infrared region sau SWIR-short wave).
 

Ele sunt de fapt o imbunatatire a variantelor deja zburate de ISRO pana acum:
-LISS 4 (Linear imaging Self Scanner)
-LISS 3
-AWiFS (Advanced Wide Field Sensor)
Rezolutia si perioada de revizitare variaza de la instrument la instrument asa cum arata diagrama de mai jos, inainte de descarcare la sol datele fiind salvate intr-o memorie de 200 Gb:
 


Credit ISRO


jQuery Menu by Apycom