Saptamana mondiala a spatiului cosmic 2016 / World Space Week 2016
03-10-2016 12:59
Am ajuns din nou in perioada 4-10 octombrie dedicata de Adunarea Generala a ONU sarbatoririi anuale a explorarii spatiale. Intr-o rezolutie din 6 decembrie 1999 ONU decidea ca explorarea spatiala merita un eveniment de sine statator. Din 1999 si pana astazi, evenimentul a crescut constant, ajungand sa fie sarbatorit in prezent in 73 de tari.

4 octombrie, debutul World Space Week (sau in romana Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic), este inspirat de data lansarii primului satelit artificial, Sputnik 1, pe 4 octombrie 1957. Practic inceputul aventurii spatiale a omenirii.

10 octombrie, sfarsitul evenimentului, isi are originea in semnarea si apoi oficializarea, 10 ani mai tarziu, pe 10 octombrie 1967, a tratatului Treaty on Principles Governing the Activites of States in the Exploration and Peaceful Uses of Outer Space, including the Moon and Other Celestial Bodies.
De atunci numarul tarilor cu activitati spatiale a crescut continuu, iar operatiunile s-au diversificat, devenind mult mai complexe. Space Law (reglementarile legale din domeniu) au devenit o specialitate in sine si de la un singur tratat am ajuns acum la cinci:
http://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/spacelaw/treaties.html



Revenind la evenimentul de anul acesta, el se desfasoara sub motto-ul Remote Sensing - Enabling Our Future. O invocare a aplicatiilor de tip Earth Observation si a importantei lor in viata noastra de zi cu zi.



Space Alliance, la fel cum a facut-o si in anii trecuti, promoveaza acest eveniment printr-o actiune proprie: in aceasta perioada va invitam sa ne adresati intrebari referitoare la tehnologia spatiala; le vom aduna si vom incerca sa va raspundem la ele in cel mai scurt timp posibil.
Modalitatea prin care ne puteti contacta: adresa de email contact[at]spacealliance.ro sau pe pagina de Facebook Space Alliance https://www.facebook.com/spacealliance.
Contam pe interesul publicului din Romania pentru domeniul spatial si multumim in avans tuturor celor care vor participa.



Credit WSW
http://www.worldspaceweek.org

jQuery Menu by Apycom