BulgariaSat 1, si mai aproape de lansare
13-05-2016 14:23
Satelitul bulgar BulgariaSat 1, comandat in 2014 de compania privata de telecomunicatii bulgara Bulsatcom catre SSL (Space Systems Loral) din SUA, este in acest moment la mai putin de 6 luni de lansare.
Mai precis el se afla la facilitatile SSL din Palo Alto, California, unde este supus ultimelor teste inaintea lansarii, preconizata pentru ultima parte a anului.

O colaborare perfecta intre SSL si SpaceX in acest proiect, cele doua companii care au promis ca vor construi si respectiv lansa acest satelit in 2016. Ceea ce pare in acest moment perfect fezabil avand in vedere in special succesul din ultima perioada al rachetei Falcon 9 v1.2 (aceeasi care va fi folosita si pentru lansarea lui BulgariaSat 1 de la Cape Canaveral).
SpaceX a intrat in decembrie 2013 pe piata lansarilor de sateliti GEO, reusind de atunci sa atraga multi operatori privati, in detrimentul actorilor mari din domeniu (Arianespace cu a sa Ariane 5 sau ILS cu Proton).


Reamintim ceea ce anuntasem deja in articolul nostru de acum doi ani: BulgariaSat 1, destinat serviciilor DTH TV nu numai in Bulgaria, ci in toata regiunea balcanica (in acest sens Bulsatcom urmand sa renunte la serviciile Hellas Sat 2 la slotul orbital 39 de grade est actualmente folosit pentru transmiterea celor peste 100 de programe tv pe care le are in distributie compania) va fi construit pe platforma LS-1300, pe care se vor monta 32 de transpondere in banda Ku.
Costul proiectului, de 151 milioane de dolari, a fost finantat printr-o linie de credit oferita de banca  U.S. Export-Import Bank.



Acesta nu este singurul satelit bulgar, inainte de 1990, cu sprijin sovietic, alte doua platforme au fost plasate in spatiu, insa in orbite LEO.

Momentan Bulgaria este in proces de aderare la Agentia Spatiala Europeana.


Bulgaria isi va construi primul satelit de telecomunicatie
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140910141051

Bulgaria devine a zecea tara cooperanta a ESA
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150416132106


Credit SSL / SpaceX / Bulsatcom

jQuery Menu by Apycom