ExoMars. Europa din nou spre Marte (partea 3). ExoMars 2.0. TGO primeste o noua versiune de SW
01-05-2016 15:54
La sfarsitul lui aprilie, adica la doar o luna de la lansarea misiunii, inginerii Agentiei Spatiale Europene au decis actualizarea softwareului de bord de pe Trace Gas Orbiter.
Cum principalele activitati post-lansare s-au terminat deja, chiar daca teoretic era destul timp la dispozitie (calatoria pana la Marte va mai dura cateva luni bune) s-a preferat modificarea SW cat mai curand, pentru a preintampina orice situatie potential periculoasa pentru satelit.

Nu este vorba despre un update major, ci cum spuneam, mai mult despre actualizari specifice post lansare (spre exemplu calibrari ale unor senzori, ce au rezultat dupa verificarea lor in zbor) sau despre reglarea unor mecanisme de protectie interna care ar trebui sa imbunatateasca stabilitatea sistemului.

Nimic neobisnuit aici, satelitii (inclusiv TGO), au aceasta capabilitate de a-si actualiza SW de bord in zbor, insa spre deosebire de computerele de acasa aceste activitati sunt, asa cum oricine isi poate imagina, infinit mai complexe.
Calculatorul de bord de pe TGO este un model construit de grupul franco-italian Thales Alenia Space, iar SW care ruleaza la bordul satelitului este furnizat de aceeasi companie.
El este un software care ruleaza in timp real, masoara 3MB si a fost transmis catre satelit la o viteza de 4kbps cu ajutorul statiilor de sol New Norcia si Malargue, apartinand retelei Estrack a ESA. O data stocat la bord el a fost verificat bit cu bit inainte de restartarea calculatorului de bord si instalare.
Totul a decurs conform planului, softul instalandu-se corect, dupa doar cateva minute si fara sa afecteze setarile anterioare ale satelitului. Este mai mult de o saptamana de cand TGO ruleaza cu succes noua versiune.

Mai multe amanunte despre calculatorul de bord al lui TGO intr-un articol viitor.


Arhiva de articole despre Exomars:
ExoMars. Europa din nou spre Marte (partea 1)
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160317125140
ExoMars. Europa din nou spre Marte (partea 2)
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160325054813

Credit ESA/Thales Alenia Space

jQuery Menu by Apycom