Sistemul european de navigatie prin satelit Galileo primeste intariri pentru a recupera distanta fata de concurenta
29-02-2016 13:57
Agentia spatiala europeana ESA a anuntat ca o noua lansare pentru sistemul de navigatie prin satelit Galileo va avea loc in luna mai. Ea va folosi ca si pana acum racheta Soyuz 2 STB din Guiana Franceza, avand doi sateliti la bord.

Initial planul pe anul acesta prevedea o singura lansare, in luna noiembrie, atunci cand ar fi trebuit sa se treaca la racheta Ariane 5 ES si la o configuratie cu patru sateliti pe zbor. Una mai eficienta economic, care ar incuraja industria eurpeana de profil si care ar permite o evolutie rapida a sistemului pentru atingerea numarului minim de 24 de sateliti pe orbita necesari pentru acoperirea globala pe care o tinteste.

Aceasta misiune suplimentara vine in conditiile unei concurente acerbe pe piata globala GNSS si nu ne referim aici neaparat la GPS sau Glonass care sunt de multi ani pe piata ci mai ales la Beidou, sistemul chinez care a ajuns deja la 18 platforme operationale si la generatia a treia de sateliti. 

De altfel am mai comentat pe marginea acestui subiect la inceputul lunii februarie, dupa ce GPS, Glonass si Beidou primisera si ele noi componente. Nu o sa reluam acea discutie ci va invitam sa consultati arhiva noastra:


Doi noi sateliti pentru constelatia Galileo
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20151224063125
Constelatia Glonass primeste un nou satelit
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160207232206
Ultimul satelit GPS 2
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160207034358
Sistemul de navigatie chinez Beidou inainteaza in ritm accelerat
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160205150942



Este insa aceasta decizie de a avea o noua lansare Galileo in luna mai, una fezabila?
Anul trecut Galileo a avut trei lansari din Guiana Franceza: in martie, septembrie si decembrie, fiecare cu cate doi sateliti la bord. Dupa cativa ani de probleme tehnice, consortiul care construieste satelitii, format din OHB (Germania) si SSTL (UK), a reusit in sfarsit sa treaca la o productie de masa si poate pentru prima data sa respecte fluxul de sateliti pe care si-l asumase initial prin contract.

 


Pe de alta parte, ignorand prima lansare a etapei FOC (Full Orbit Capability) cea care consemna debutul sistemului in forma sa matura, lansare din august 2014 care reamintim a mers prost dupa ce racheta Soyuz a lasat cei doi sateliti de la bord intr-o orbita gresita, inutilizabila pentru transmiterea semnalelor de navigatie, de atunci deci, toate celelalte trei lansari au decurs fara probleme.
Asadar, ESA este sigura ca un ritm de sase sateliti Galileo lansati pe an poate fi mentinut fara riscuri majore.
Deasemenea, din punct de vedere al zborului propriu zis, Agentia Spatiala Europeana avea deja contractata cu Arianespace inca o racheta Soyuz pentru programul Galileo. Acum este doar o devansare a datei cand ea va fi folosita. Nu tocmai simplu pentru inginerii din Guiana Franceza care vor trebui sa lucreze la foc continuu in primavara.
Conform calendarului de zboruri al lui Arianespace ei trebuie sa integreze in prealabil o racheta Soyuz pentru lansarea lui Sentinel 1B in aprilie, ceea ce va da un ragaz de numai o luna pentru asamblarea unei noi rachete pentru Galileo, insa conducerea companiei este increzatoare ca ritmul accelerat poate fi mentinut.
In finalul aceastui articol, vom spune ca acesta este un test potrivit pentru industria spatiala europeana, traditional sustinuta prin contracte guvernamentale si care, in conditiile unei piete globale tot mai diversificate, cu concurenta din partea tarilor emergente dar si a companiilor private americane,   trebuie sa dovedeasca ca este flexibila si competitiva.

Credit ESA/EU

jQuery Menu by Apycom