O noua platforma de spionaj Yaogan Weixing pentru China
30-11-2015 09:01
Joi 26 noiembrie, Taiyuan Satellite Launch Center a fost scena unei noi lansari pentru programul chinez Yaogan Weixing. Decoland de pe rampa la ora 21:24 UTC (05:24 ora Beijingului), o racheta CZ-4C a ridicat in scurt timp pe orbita satelitul Yaogan-29.

Noul satelit, care cantareste aproximativ 2.7 tone si care va zbura intr-o orbita SSO polara cu altitudinea de 615 km si inclinatia orbitala de 97.8 grade, face parte din componenta radar a constelatiei Yaogan Weixing alaturi de Yaogan 1, 3 si 10. Conform putinelor date care au fost facute publice, rezolutia imaginilor coboara sub 0.5 m, fapt pentru care in mediile vestice, acesti sateliti au fost incadrati in categoria satelitiilor de spionaj.
Observatiile lor sunt completate de o componenta optica, unde se incadreaza de altfel, cei mai multi sateliti Yaogan. Precedenta lansare, a lui Yaogan 28, un satelit de tip optic, avusese loc pe 8 noiembrie.

China a realizat pana in acest moment 17 lansari, cu una mai putin decat SUA si cu patru mai putin decat Rusia, insa cu 10 mai mult decat Europa. In termeni procentuali aceasta inseamna un sfert din lansarile spatiale ale lui 2015 la nivel mondial.


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom