O noua familie de rachete Long March isi face debutul in flota chineza, prefigurand intensificarea misiunilor spatiale ale tarii din urmatoarea decada
22-09-2015 22:46
Sambata 19 septembrie am asistat la mult asteptata lansare a generatiei de rachete chineze Long March 6 (in chineza Chang Zheng 6). Zburand de la baza Taiyuan, prima versiune a acestei familii de rachete a purtat la bord 20 de sateliti de dimensiuni mici, experimentali.
Ei se numesc in ordine XY 2, ZDPS 2A si 2B, TT 3, XW 2A, 2B, 2C, 2D, 2E si 2F, DCBB, LilacSat 2, NUDT-PhoneSat, NS 2, ZJ 1, KJSY 1, respectiv XC 1, 2, 3 si 4. Nu sunt sateliti de prima importanta, insa acest lucru este normal pentru un zbor de test, cand riscul aparitiei unor probleme la racheta este mare.
De data aceasta totul a functionat cum trebuie si cei 20 au fost plasati intr-o orbita circulara cu altitudinea de 529 km si inclinatia orbitala de 97.5 grade.

Anuntata inca din 2009, Long March 6, este o racheta de dimensiuni mici, care va intra in competitie directa cu restul lansatoarelor internationale ce plaseaza sateliti in orbite LEO, un sector care va fi tot mai aglomerat de companii private in anii urmatori, pe masura ce tehnologia evolueaza iar accesul la spatiu este tot mai facil. Pentru a putea face fata concurentei acerbe Long March 6 va trebui deci sa fie foarte fiabila pentru a castiga increderea operatorilor de sateliti si in acelasi timp foarte eficienta din punct de vedere economic (aici nu numai pretul va face diferenta dar si capacitatea industriei chineze de a produce componente si de a le integra la o cadenta mare).

Familia de rachete Long March 6 va fi acompaniata in scurt timp de lansatorul de clasa medie Long March 7 si de cel mare Long March 5, piesa de baza pe care China mizeaza in urmatoarea decada.
De altfel o parte din tehnologia motoarelor este comuna intre CZ 6 si CZ 5, acesta la randul sau, dincolo de misiunile strategice ce ii vor fi incredintate (construirea unei statii spatiale, misiuni catre Luna sau interplanetare, toate pe agenda agentiei spatiale chineze CNSA) trebuind si sa se confrunte pe piata comerciala de telecomunicatii cu Falcon 9, viitoarea Ariane 6 si GSLV-ul indian. Momentan insa, Long March 5 este doar in teste:



CZ 6 a fost proiectata si construita in parteneriat de CAST (China Aerospace Science and Technology Corporation) si de CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology). Racheta cantareste 103 de tone la lansare, are o lungime de 29 m si un diametru mediu de 3.5 m. Performantele sale sunt 1500 de kg livrabile intr-o orbita LEO si 1080 in SSO (Sun synchronous orbit).
Ea este propulsata de trei trepte motoare: prima treapta foloseste un motor YF 100 pe baza de RP-1/LOX si dezvolta 1340 kN la un impuls specific de 300 s fiind acompaniata de patru motoare de control de 1000 N, treapta a doua foloseste un motor YF 115 pe baza de RP-1/LOX si dezvolta 176.5 kN la un impuls specific de 342 s fiind acompaniata de 4 motoare de control de 25 N, iar in sfarsit, treapta a treia foloseste 4 motoare YF 85 pe baza de H2O2/RP-1 dezvoltand 4 kN la un impuls specific de 285 s, ele fiind completate de 8 motoare de control de 100 N.
Treapta a treia este de altfel si restartabila, fiind nevoie de acest lucru pentru a oferi flexibilitate (pentru a fi capabila de a deservi cat mai multe scenarii de zbor).
Desi zborul sau de test a fost realizat de la baza Taiyuan, pe viitor cand noua baza Wenchang va fi gata, racheta se va muta si va opera de acolo.


Credit CNSA


jQuery Menu by Apycom