Brazilia suspenda cooperarea cu Ucraina din proiectul Alcantara Cyclone Space, lasand pentru moment, proiectul european QB50, inclusiv misiunea romaneasca Robisat, fara lansator
27-04-2015 15:21
Guvernul brazilian, prin reprezentantul sau oficial in probleme spatiale, Agentia Spatiala Braziliana (AEB) a decis rezilierea unilaterala a contractului de colaborare cu guvernul ucrainean pentru proiectul Alcantara Cyclone Space Binational Company (ACS).
QB50, constelatia de nano-sateliti Cubesat finantata de UE, ramane astfel, cel putin pentru moment, fara lansator. QB50 este pe ultima suta de metri, in ultimul an inainte de lansare, dupa ce primii doi sateliti de test au zburat deja in 2014.
Reamintim ca Romania ia parte la proiectul QB50 prin misiunea spatiala Robisat condusa de Institutul de Stiinte Spatiale, doi sateliti Cubesat 2U zburand in formatie. Pentru cei mai putin familiarizati trebuie sa spunem ca primul satelit al tarii, Goliat, un Cubesat 1U, fusese lansat in februarie 2012 la bordul unei rachete europene Vega, deasemenea dupa amanari de cativa ani din cauza lansatorului.
Goliat a reintrat in atmosfera la inceputul lui ianuarie, dupa aproape 3 ani petrecuti in spatiu.

Revenind la Alcantara Cyclone Space, nu este nici o surpriza dealtfel, proiectul stagna de mult, iar in ultima vreme suspiciunile de coruptie se inmultisera. Sub presiunea contribuabililor din Brazilia si a presei, presedinta Dilma Rousseff numise la inceputul anului o comisie de evaluare a proiectului. Rezultatele au aratat cheltuieli nejustificate, probleme tehnice, de logistica dar si politice.
Este o veste proasta pentru ambele tari, dar si pentru UE, asa cum aminteam mai devreme.
In ciuda unui program spatial ambitios (tara a cheltuit 3.2 miliarde de dolari pentru decada 2012-2021), Brazilia ramane fara posibilitatea de a-si plasa de sine statator satelitii pe orbita si va trebui, cel putin pe termen scurt sa apeleze la lansatoarele altor tari.
La momentul de fata sunt cautate alternative, una din ele fiind cooperarea cu Agentia Spatiala Germana DLR pentru constructia unei rachete simple (combustibil solid), de mici dimensiuni si la un pret redus, capabila sa lanseze cel putin o parte din satelitii de care are nevoie Brazilia (ne referim in special la platforme mici, pentru satelitii de telecomunicatie urmand sa se apeleze in continuare la marii operatori internationali).
O a doua alternativa ar fi cooperarea cu Rusia, pentru o varianta a rachetei Angara 1, mai ales ca in 2008 cele doua tari au avut discutii in acest sens (ramase insa neconcretizate).

Pentru industria spatiala din Ucraina vestea este inca si mai rea. Razboiul din est a afectat puternic industria de profil a tarii, atat prin distrugerea de facilitati tehnice,  dar si prin instabilitate, prabusirea economica a tarii si mai ales prin embargoul impus de la Moscova.
Cu personal din ce in ce mai imbatranit, fara investitii din partea unui guvern mai degraba preocupat sa rezolve problemele militare din est, fara contracte si deci fara posibilitatea de auto-finantare, industria spatiala ucraineana pare in acest moment lipsita de perspective si demoralizata.
Ruptura cu Rusia, principalul partener economic al tarii, dar si embargoul pe componente strategice, a afectat puternic o industrie spatiala, operand oricum pe o nisa economica foarte ingusta, unde orice abatare te poate muta de pe profit pe pierdere.
Pentru Yuzhmash, contractor principal in Alcantara Cyclone Space, Cyclone 4 este inca un mare proiect pus sub semnul intrebarii (dupa parteneriatul cu rusii de la Sea Launch pentru lansatorul Zenit, cu americanii de la Orbital ATK pentru Antares sau pentru lansatorul Dnepr din proiectul ISC Kosmotras).
In luna ianuarie tot personalul tehnic a fost trimis in concediu fortat timp de doua saptamani, iar falimentul pare foarte aproape.
Singura posibilitate de redresare ar putea veni prin programe de cooperare internationala cum a fost acest acord pentru QB50. Insa, in urma crizei economice din ultimii ani tarile UE si-au restrans/conservat la randul lor activitatile in acest domeniu, astfel ca este greu de trasat un orizont de asteptare.

In urma actiunii unilaterale a Braziliei, UE ramane totusi cu o mare problema – imposibilitatea lansarii celor 50 de nano-sateliti. Pe moment o varianta alternativa ar fi lansarea din Guiana Franceza la bordul lui Soyuz, ca incarcatura secundara.  Sau cine stie, daca nu va urma o decizie politica la Bruxelles, o decizie prin care Europa sa se implice direct alaturi de partea ucraineana intr-un proiect de tipul Alcantara.

Cyclone 4 (Tsyklon-4 in ucraineana) este o racheta in trei trepte pe baza de UDMH si NTO, capabila sa plaseze (din Alcantara) pana la 5.3 tone intr-o orbita LEO sau 1.6 tone intr-o orbita GTO. In lungime de 40 m si cu un diametru mediu de 3 m, racheta cantareste 198 de tone.
Constructia sa a pornit in 2002, pornind de la versiunea Cyclone 3 si era estimat ca zborul de test sa aiba loc in 2006.

 
Link

Link 2


Nou record de lansare – racheta Dnepr plaseaza pe orbita Pamantului 37 de sateliti
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140621013426
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140627132215

Credit QB50

jQuery Menu by Apycom