Sfarsitul lunii martie, dominat de sistemele GNSS - partea 3
11-04-2015 05:30
Luna martie s-a incheiat cu o serie de lansari pentru sistemele de tip Satelllite Navigation System sau in romana Sisteme de navigatie prin satelit.
A treia parte a articolului nostru despre lansarile GNSS de la sfarsitul lunii martie, va trata programul de navigatie chinez, Beidou.
Luni 30 martie, China a deschis programul sau spatial pe 2015, cu o lansare CZ 3C, de la baza Xichang.

Plecata la ora 13:52 UTC, racheta CZ 3C, care a venit de aceasta data cu o versiune imbunatatita fata de variantele folosite anterior, a plasat direct, intr-o orbita geosincrona cu inclinatia de 55 de grade, satelitul BDS I 1S. Astfel, nu mai este nevoie de manevre orbitale de amploare pentru circularizarea orbitei (ci doar mici corectii inerente dupa o lansare) si se poate salva o cantitate insemnata de combustibil la bordul satelitului. Un aspect foarte important, mai ales ca BDS I 1S este la randul sau o varianta noua de satelit Beidou, prima din generatia a treia Beidou, greutatea sa scazand undeva in jur de 800 kg (in parte si datorita unei cantitati mai mici de combustibil stocate in rezervoare).
Prin comparatie, platformele Beidou 2 cantareau 2200 kg.
BDS I 1S este al 17-lea satelit care intra in constelatia Beidou, o constelatie care furnizeaza servicii regionale de navigatie in regiunea Asia-Pacific inca din 2012 si care va deveni globala inainte de 2020.



Vizualizati centrul spatial Xichang in interfata SpaceAlliance:
http://www.spacealliance.ro/plugin/gei-spacecenters.aspx


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom