Prima platforma a programului japonez ASNARO (Advanced Satellite with New system Architecture for Observation) coordonata de Ministry of Economy, Trade and Industry (METI), ce fusese lansata la bordul unei rachete Dnepr la inceputul lunii (6 noiembrie), se pregateste sa intre in operare si sa furnizeze primele imagini de pe orbita Pamantului.
Ea fusese plasata in urma unui zbor scurt de numai 14 minute (lansare la 07:35 GMT de la baza spatiala Dombarovsky, separare la 07:49 si primul semnal achizitionat la 07:53), intr-o orbita SSO impreuna cu alti patru sateliti mici: ChubuSat 1, Hodoyoshi 1, QSAT-EOS si Tsubame.
In acest articol vom incerca sa aruncam o scurta privire asupra platformei japoneze ASNARO, una modulara si flexibila, capabila sa integreze in timp scurt si la preturi rezonabile orice tip de misiune spatiala, si care, cel mai probabil, va deveni in anii viitori o baza pentru multe din misiunile de observatie dezvoltate in Japonia.
Pentru inceput insa, sa vedem care au fost co-pasagerii acestui zbor.
ChubuSat 1 este un microsatelit de 50 kg si forma cubica, dezvoltat de universitatile Nagoya si Daido pentru observatii efectuate din spatiu asupra deseurilor orbitale.
Hodoyoshi 1, deasemenea un cub cu greutatea de 50 kg, insa dezvoltat de universitatea din Tokyo, este un satelit experimental de observare a Pamantului, rezolutia imaginilor sale ajungand la 6.8 m la sol.
QSAT-EOS (acronim pentru Kyushu Satellite for Earth Observation System Demonstration) a fost dezvoltat de universitatea din Kyushu.
Tsubame este o misiune ceva mai complexa, care a implicat eforturi comune din partea Institutului Tehnologic din Tokyo si a universitatii din Tokyo, sub coordonare directa a agentiei spatiale japoneze JAXA.
Incadrat in categoria misiunilor astronomice, Tsubame, va trebui in principal sa observe explozii de tipul razelor gama cu energii ale fotonilor cuprinse in intervalul 30-200 keV.
Pentru ca astfel de evenimente cosmice sunt impredictibile si greu de identificat, un observator spatial trebuie practic sa scaneze continuu sfera celesta, ceea ce implica multa manevrabilitate (un exemplu in acest sens, din clasa mare a observatoarelor astronomice, cu o banda de investigatii mult mai larga, este satelitul european Integral).
La bordul lui Tsubame regasim si o camera optica, folosita la realizarea de imagini ale Pamantului.
Din cerintele de manevrabilitate invocate mai devreme izvoreste si scopul secundar al misiunii: sa testeze noi tehnologii pentru giroscoape de dimensiuni micro (Micro Control Moment Gyroscopes), cu ajutorul carora satelitul poate fi orientat rapid si usor catre orice tinta.
In partea a doua a articolului nostru vom reveni cu detalii tehnice despre platforma ASNARO.
Credit Kosmotras/METI/NEC