Doi noi sateliti Galileo pe rampa de lansare
20-08-2014 14:09
Doi noi sateliti Galileo asteapta in Guiana Franceza, pentru lansare joi, 21 august. Satelitii Doresa si Milena (sau in nomenclator Galileo 5 si 6) sunt programati pentru lansare la ora 12:31 GMT la bordul rachetei Soyuz STB, versiunea lui Soyuz operata din Kourou de Arianespace. Zborul, ceva mai scurt de 4 ore, ar trebui sa plaseze cei doi sateliti in orbite MEO.

Galileo 5 si 6 au fost construiti in parteneriat de companiile OHB din Bremen/Germania (platforma propriu zisa) si Surrey Satellite Technology Ltd din Anglia (instrumentatia ce genereaza semnalele de navigatie). Lansarea lor marcheaza trecerea sistemului european de navigatie prin satelit la faza operationala pentru ca cei doi sunt primii sateliti din blocul Full Operational Capability (FOC) ce ar trebui sa contina la final, atunci cand constelatia va ajunge la maturitate, 30 de sateliti (27 activi si 3 de rezerva).

Galileo are la momentul actual 4 sateliti din blocul de test In-Orbit Validation (pe scurt IOV). Acestia au fost construiti de un consortiu industrial format din Airbus Defence and Space Germania (fosta EADS) si Thales Alenia Space Franta/Italia.
Pe 27 mai, IOV 4, ultimul satelit lansat in acest bloc a suferit o defectiune ce a dus la intreruperea serviciilor sale pe termen nelimitat.

In 2012, toti cei 27 de sateliti care vor fi activi in constelatia Galileo au fost denumiti, in urma unui concurs de desen organizat de Uniunea Europeana, dupa numele unui copil din fiecare stat membru.
Corespondentul din Romania va purta numele de Irina si nu va fi lansat mai devreme de 2016.

 

Credit ESA


jQuery Menu by Apycom