Un nou satelit meteo intra in flota rusa
10-07-2014 13:36
La doar cateva zile de la lansarea satelitiilor de comunicatie Gonets M, de care relatam in precedentul nostru articol, Rusia reuseste o noua lansare, de aceasta data de la baza spatiala din Baikonur.
Protagonista : o racheta Soyuz, in versiunea 2-1b, avand incarcati la bord satelitii Meteor M2, SkySat 2, TechDemoSat 1, AISSat 2, Relek, DX 1, UKube 1 si M3MSat-Dummy.
Plecata de pe rampa de lansare la 15 :58 UTC, Soyuz a executat de aceasta data un scenariu de zbor complex, cu patru activari succesive ale modulului de propulsie Fregat. Meteor M2, primul satelit desprins de racheta si incarcatura principala a acestui zbor, a intrat intr-o orbita SSO cu caracteristicile 500 km x 500 km x 98.8 grade inclinatie, urmat de  Relek si apoi de SkySat 2, TechDemoSat 1, AISSat 2, DX 1 si UKube 1.

SkySat 2 este a doua platforma de observare a Pamantului lansata de compania americana Skybox Imaging. Primul satelit fusese lansat in noiembrie 2013 la bordul rachetei Dnepr.
Satelitii SkySat , cantarind 100 kg, zboara in orbite 563 km × 597 km x 97.79 grade inclinatie si produc imagini de inalta rezolutie, in modul pancromatic sau multi-spectru.
Skybox a fost achizitionata recent de Google, pentru circa jumatate de miliard de dolari.

Techdemosat 1 este un satelit de 150 kg construit de SSTL (Surrey Satellite Technology Ltd) pe platforma SSTL-150 – prima misiune sub tutela nou infiintatei agentii spatiale britanice (UK Space Agency).

AISSat 2 este un satelit de 6 kg construit in cooperare de UTIAS (University of Toronto, Institute for Aerospace Studies) si Kongsberg Seatex (Norvegia) pentru sistemul AIS (Automatic Identification System) de supraveghere a traficului maritim cu ajutorul satelitiilor. El foloseste platforma GNB (Generic Nanosatellite Bus) a canadienilor de la UTIAS.

Relek sau MKA-FKI, un satelit rusesc de 250 kg, construit de compania Lavochkin pe platforma sa Karat, este destinat studiilor stiintifice in magnetosfera Pamantului.

DX 1, construit de compania ruseasca Dauria Aerospace, cantareste 27 kg si este primul satelit privat din tara. Este un satelit destinat aceluiasi sistem AIS (Automatic Identification System), insa in egala masura si o platforma de test, pentru ca cei de la Daria doresc standardizarea acestui tip de satelit, in perspectiva unor misiuni viitoare.

UKube 1 este un Cubesat de tip 3U construit de Clyde Space si University of Strathclyde, sub umbrela unui program national initiat de UK Space Agency pentru dezvoltarea platformelor nano si a experimentelor industriei locale.

M3MSat-Dummy este doar un model al satelitului canadian M3MSat care trebuia sa zboare la bordul lui Soyuz, dar care a fost retras pe ultima suta de metri de autoritatiile de la Otawa, ca o reactie la evenimentele din Ucraina.

Meteor 2, care este si incarcatura principala a acestui zbor, asa cum aminteam la inceputul acestui articol, este un satelit destinat observatiilor meteorologice (monitorizarea norilor, masuratori ale temperaturii si umiditatii, formarea fronturilor de fortuna, grosimea si distributia calotei glaciale, modificarile stratului de ozon, monitorizarea radiatiei cosmice etc).
Meteor M2, care vine la 5 ani de la lansarea lui Meteor M1 (2009), este construit de compania NPO si va fi operational pentru minim 5 ani. Satelitul, cu o greutate de 2.7 tone, are mai multe instrumente montate la bord:
- MSU-MR - Low resolution multizone weather scanner for wide swath imaging
- KMSS - Multizone imaging complex for optical environment monitoring
- GGAK-M – Helio-geophysical instrument suite for global heliogeophysical monitoring
- BRK SSPD - Data collection and transmission system
- MTVZA-GY - Microwave radiometer for atmospheric temperature and humidity sensing
- IKFS-2 - advanced IR sounder for Atmospheric temperature and humidity profiles
- BRLK - Severyanin-M X-band radar to obtain radar images in any weather


Inca doi sateliti Meteor M sunt asteptati pana anul viitor, dupa care Rusia spera sa treaca la versiunea mai moderna Meteor MP.

Credit Roskosmos

jQuery Menu by Apycom