33 de ani de la zborul in spatiu al lui Dumitru Prunariu
13-05-2014 12:23
Se implinesc 33 de ani de la zborul in spatiul cosmic al lui Dumitru Prunariu, ramas, cel putin pentru moment un eveniment singular in istoria Romaniei. La momentul respectiv Romania nu avea o agentie spatiala, putinele activitati din acest domeniu fiind coordonate de Institutul de Stiinte Spatiale.

Pe 14 mai 1981, in al noualea zbor desfasurat in programul Interkosmos, Dumitru Prunariu a zburat impreuna cu Leonid Popov la bordul celei de a 40-a capsule spatiale Soyuz, lansate de o racheta ruseasca Soyuz-U de la cosmodromul din Baikonur. Destinatia finala, modulul spatial Solyut 6, a fost atinsa 24 de ore mai tarziu, iar echipajul a petrecut la bord aproape o saptamana, pana pe 22 mai 1981.
In scurta perioada petrecuta in spatiu, Dumitru Prunariu a efectuat cateva experimente privind campul magnetic al Pamantului si o scurta fereastra de observatii vizuale deasupra Romaniei.
Zborul de intoarcere, de doar 3.5 ore, a decurs fara nici un fel de incidente, cei doi cosmonauti, pasageri ai capsulei Soyuz fiind recuperati la 225 km sud-est in Dzheskasgan.
Aceasta a fost ultima misiune activa a statiei Solyut 6 inaintea de-orbitarii ei.

In contextul razboiului rece, programul Interkosmos a permis largirea cooperarii internationale si accesul la programe spatiale cu echipaj uman pentru alte state decat SUA si URSS: Franta, India, RDG, Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Romania, Vietnam, Mongolia, Siria, Afganistan, Cuba.
Astazi zborurile in spatiu sunt parte a cotidianului si sunt accesibile nu numai astronautilor profesionisti ci si persoanelor private care isi pot permite costurile unei astfel de calatorii, insa la momentul respectiv Interkosmos a fost o sansa unica pentru tari emergente cum era si Romania.

Nu intram in mai multe amanunte in acest text ci va invitam sa cititi articolul nostru detaliat din 2011, atunci cand s-au sarbatorit 3 decade de la zborul lui Dumitru Prunariu.


30 de ani de la primul zbor cu echipaj uman al Romaniei
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110513061221

jQuery Menu by Apycom