NROL-67
14-04-2014 14:02
Pe 10 aprilie, de la complexul 41 al bazei spatiale Cape Canaveral, a avut loc lansarea satelitului militar NROL-67 la bordul unei racheta Atlas 5.
Lansarea fusese amanata initial dupa o defectiune aparuta la radarul ce deserveste baza. Dupa ce serviciile radar au fost reluate, o noua fereastra de lansare a fost posibila, si la ora 17:45 GMT Atlas 5 a parasit rampa de lansare.
NROL-67 apartine agentiei de spionaj americane NRO (National Reconnaissance Office).
Cum lansarea a fost una clasificata, nu am avut parte de imagini de la camerele de bord ale rachetei si nici informatii suplimentare despre orbita tinta sau misiunea satelitului NROL-67.
Dupa separare insa, satelitul, estimat la o greutate de aproximativ 3.5 tone, a fost raportat intr-o orbita GEO. Acesta ar putea fi un satelit SIGINT (signals intelligence), o continuare a seriei Mercury, pentru interceptarea comunicatiei satelitiilor straini.


NRO opereaza mai multe programe: satelitii Keyhole, sateliti Lacrosse, DSP-Defense Support Program, SBIRS-Space Based Infrared System, SDS-Satellite Data System, DSCS-Defense Satellite Comunication System, Milstar sau DMSP-Defense Meteorological Satellite Program.
Pentru deservirea lor NRO foloseste rachetele Minotaur1, Delta 4 si Atlas 5. NRO are un buget de circa 10 de miliarde de dolari pe an, insa impreuna cu restul agentiilor de securitate din SUA, bugetul oficial ajunge la circa 100 de miliarde de dolari pe an (de 6 ori mai mult decat bugetul NASA).

Lansarea aceasta a fost deservita, asa cum aminteam mai devreme, de o racheta Atlas 5 v 541, aceeasi versiune care a trimis pe Marte roverul Curiosity in noiembrie 2011.


Credit USAF/NRO/ULA


jQuery Menu by Apycom