Chang’e 3 si Yutu din nou active
17-01-2014 04:41
Agentia spatiala chineza CNSA a anuntat ca Chang’e 3 si roverul lunar Yutu, s-au trezit din perioada de hibernare de doua saptamani in care au stat de la sfarsitul anului 2013, pentru a supravietui conditiilor grele de la suprafata Lunii.

CNSA comandase hibernarea celor doua inainte de instalarea noptii lunare, care dureaza aproape doua saptamani. Aceasta este prima noapte lunara careia cele doua module au trebuit sa ii faca fata.

http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/factsheet/moonfact.html

Fara posibilitatea folosirii panourilor solare, toate sistemele de la bord au fost trecute in stand-by, pe un consum minim. Au existat incertitudini cu privire la eventualele probleme termice care ar fi putut apare, in conditiile in care temperatura exterioara a scazut la -180 Celsius, insa totul a decurs bine si duminica trecuta dimineata, ambele au iesit automat din hibernare, initiind comunicarea cu statiile de sol de pe Pamant.


Acesta a fost si testul numarul unu, trecut cu bine se pare, al primei versiuni de tehnologie de tip RTG (Radioisotope Thermoelectric Generator) si RHU (Radioisotope Heater Units) pe baza de Pu-238, dezvoltata de China pentru Chang’e 3 si respectiv Yutu, in perspectiva viitoarelor sale misiuni interplanetare. Este deasemenea un pas important pe care CNSA il face in alimentarea robotilor ce vor trebui sa functioneze in conditii speciale (un astfel de exemplu sunt roverele martiene unde diferentele mari de temperatura intre noapte/zi si praful fin care se depune in timpul furtunilor, limiteaza drastic folosirea panourilor solare), un pas care reduce substantial distanta tehnologica intre China si SUA.

De luna trecuta, cand misiunea chineza aseleniza cu succes, au aparut si primele imagini de inalta rezolutie luate la suprafata Lunii (incluzand imagini panoramice), in timp ce NASA a publicat fotografii luate de pe orbita satelitului natural al Pamantului de sonda sa LRO, surprinzand locul de aselenizare al lui Chang’e 3 si Yutu.







Credit CNSA


Articole mai vechi despre misiunea Chang'e 3:

China pe Luna !
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20131214163807

Chang-e 3 porneste spre Luna - partea 1
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20131202134218


jQuery Menu by Apycom