Lansarea cu numarul 200 a programului spatial chinezesc, care a folosit racheta CZ 4B, s-a terminat nefericit, dupa ce satelitul brazilian CBERS 3 a fost pierdut luni dimineata
10-12-2013 09:12
Luni, 9 decembrie 2013, ceea ce trebuia sa fie o lansare festiva pentru programul spatial chinez, s-a terminat nefericit, dupa ce racheta CZ 4B nu a reusit sa inscrie in orbita dorita, pasagerul de la bord – satelitul brazilian CBERS 3.
Plecata la ora 03:26 GMT de la baza Taiyuan, CZ 4B ar fi trebuit sa atinga, inainte de separarea satelitului, o orbita LEO polara, cu altitudinea de 776 km si inclinatia de 98.5 grade. Desi CNSA nu a oferit nici un fel de amanunte despre acest incident, din analiza datelor orbitale, se pare ca treapta a treia a rachetei s-a oprit din functionare prematur, lasand incarcatura intr-o traiectorie intermediara cu apogeul la 720 km, insa perigeul foarte jos. Desi in prima faza CBERS 3, si-a desfacut panourile solare si a incercat, asa dupa cum fusese programat, sa comunice cu statiile de sol, ulterior nu au mai fost receptionate nici un fel de date. Cel mai probabil satelitul a reintrat si a ars in atmosfera.


Acesta a fost primul accident din istoria de 20 de lansari, incepand cu anul 1999, al rachetei CZ 4B.
CZ-4B este o racheta in trei trepte care poate transporta incarcaturi de pana la 4.2 tone intr-o orbita LEO sau 1.5 tone intr-o orbita GTO. Prima treapta este propulsata de un motor YF21B, treapta a doua de un motor YF24B, iar treapta a treia de 2 motoare YF40.
CZ-4B cantareste 249 de tone la lansare, are o lungime de 45 de metri si un diametru mediu de 3.3 metri.

CBERS 3 este a treia platforma construita in cadrul parteneriatului strategic ‘China-Brazil Earth Resources Satellite’, semnat in 1988 si unde fiecare dintre cele doua tari are o contributie egala. Primii doi sateliti ai seriei au fost lansati cu succes in octombrie 1999 si respectiv octombrie 2003.
Un al patrulea satelit este asteptat pentru anii urmatori, insa nu mai devreme de 2015.

Datele culese de la acesti sateliti sunt distribuite si analizate de INPE (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais, National Institute of Space Research) si CRESDA (China Centre for Resources Satellite Data and Application).
Pierderea platformei cu numarul 3 din programul CBERS, pe langa aspectul financiar (satelitul costase aproximativ 250 de milioane de dolari) va avea un impact major in agenda acestei colaborari (initial lansarea fusese programata pentru 2008, deci discutam deja de o amanare de 5 ani), cu atat mai mult cu cat ea fusese asteptata cu interes si reprezenta o evolutie in raport cu satelitii lansati in anii 2000, aducand instrumentatie imbunatatita si implicit o crestere a calitatii datelor culese.
La bord erau instalate patru camere, proiectate si realizate in Brazilia si China:
- PANMUX (PanMux Camera) – este o camera CCD construita in China
- MUXCAM (Multi-spectral Camera)-este o camera multispectrala, functionand intre 450 nm si 890nm; dezvoltata in Brazilia de INPE, ea atinge o rezolutie la sol de 20 m
 - IRSCAM (Scanning Medium Resolution Scanner)- este un scanner multi-spectru, derivate din alte variante pe care China le-a folosit in misiunile sale spatiale
- WFICAM (Wide Field Imaging Camera)-este, asa dupa cum spune si numele, o camera cu camp vizual extins, fiind capabila sa observe regiuni la sol cu latimea de 866 km si atingand rezolutia maxima de 64 m

CBERS 3 a fost construit de CAST (China Academy of Space Technology) pe o platforma Phoenix-Eye-1, fiind un satelit modern, de 2.1 tone, stabilizat triaxial.El ar fi trebuit sa opereze pentru un minim de 3 ani si sa furnizeze aproximativ 700 de imagini pe zi.

Credit CNSA/INPE/CAST/CRESDA




jQuery Menu by Apycom