A doua lansare ruseasca din aceasta saptamana
28-06-2013 05:26
Ieri dupa masa, 27 iunie, la ora 16:53 UTC am asistat la cea de a doua lansare ruseasca din aceasta saptamana. Daca marti am avut parte de un satelit civil, ieri, Rusia a trimis pe orbita un satelit militar, destinat observatiilor radar.
Baza de lansare a ramas aceeasi-Baikonur- insa complexul folosit a fost desigur diferit. Kondor, caci acesta este numele noului satelit, trebuia sa zboare de mult, insa lansarea sa a fost amanata de mai multe ori, in prima faza datorita problemelor financiare si apoi din motive tehnice.


Kondor are instalata la bord aparatura SAR (synthetic apperture radar) conectata la o antena cu diametrul de 6m ce functioneaza in banda S. Exista trei moduri de observare: ‘spotlight’ (rezolutie 1-2 m), ‘stripmap’ (rezolutie 1-3 m) si ‘scan-SAR’ (rezolutie 5-30 m), asa dupa cum spune si numele, satelitul putand executa misiuni de rutina prin scanarea regiunii deasupra careia zboara (arii cu latimea de 10-16 km) sau observatii detaliate asupra unor regiuni de interes (10km x 10-20 km). Datele sunt transmise catre statia de sol in banda X la o viteza de pana la 350 Mbps. Avantajul major al observatiilor radar, comparat cu cele optice obsinuite, este ca ele nu depind de conditiile meteo.

Satelitul este construit de NPO Mashinostroyenia, pe baza unei comenzi primite de la guvernul rus  in anii 90, pentru proiectarea unei clase noi de sateliti care sa execute atat observatii optice cat si radar, cu rezolutia la sol de minim 1m. Satelitii, unii de dimensiuni relativ mici (in jur de 1 tona) si cu durata de viata limitata la cinci ani, urmau sa fie folositi fie pentru aplicatii civile (derivatia Kondor E), fie pentru aplicatii militare (Kondor).
Ei urmau sa fie plasati pe orbita Pamantului de noul lansator Strela, un lansator dezvoltat de aceeasi NPO, pornind de la vechea racheta intercontinentala UR-100NUTTKh (ca o remarca trebuie amintit ca aceasta clasa de rachete UR 100 sau SS 11 dupa indicativul vestic NATO, activeaza din 1965).

In decembrie 2003 avea loc zborul de test al lui Strela cu satelitul Gruzomaket la bord, care nu era de fapt decat ceea ce se numeste in literatura de specialitate ‘mass simulator’ –adica un obiect care simuleaza proprietatiile dinamice ale unui satelit real.
Strela este o racheta in trei trepte, cu patru motoare RD-0233 in treapta intai, un motor RD-0235 si un motor RD-0236 in treapta a doua, si in sfarsit un motor RD-0237 in treapta a treia. Strela este capabila sa transporte pana la 1.6 tone intr-o orbita LEO sau 1.1 tone intr-o orbita SSO.

Ieri Strela a zburat de la silozul 59 al complexului 175 din Baikonur, practic o lansare tipica ICBM (Intercontinental ballistic missile). Cateva minute mai tarziu satelitul Kondor era detectat de radare pe o traiectorie 454 km x 545 km x 74.9 grade inclinatie. In perioada urmatoare vor avea loc cateva manevre orbitale care vor aduce satelitul intr-o orbita circulara 505 km x 505 km x 74.5 grade inclinatie din care, asa cum aminteam mai devreme este asteptat sa opereze pentru viitorii 5 ani.

Credit Russian Defense Ministry

jQuery Menu by Apycom