Prima lansare spatiala a Chinei in 2013
26-04-2013 08:13
China a efectuat prima lansare a anului 2013 – un an in care asteptam un total de 16 zboruri chineze, un an in care Beijingul isi va lansa primul rover lunar si va face o noua andocare pe orbita Pamantului.
Pana atunci insa, astazi, 26 aprilie 2013, o racheta CZ 2D a plecat de la baza spatiala Jiuquan la ora 04:13 avand incarcati la bord satelitii Gaofen-1 (incarcatura principala), TurkSat-3USat, CubeBug 1 si NEE01 Pegaso. 13 minute mai tarziu, satelitii erau plasati corect pe orbita Pamantului in traiectorii similare -caracteristici aproximative 630 km x 650 km x 98 de grade inclinatie.


CZ-2D este o racheta cu doua trepte. Treapta intai este propulsata de un motor YF21B, in timp ce treapta a doua foloseste un motor YF24B. Versiunea aceasta a lansatorului chinez Chang Zeng are o capacitate mai mica fata de surorile ei din seria 4 putand sa transporte 1300 kg intr-o orbita SSO sau 3500 kg intr-o orbita LEO.
Racheta de 232 tone are o lungime de 41 m si un diametru mediu de 3.3 m. Primul zbor al unei rachete CZ-2D a avut loc in august 1992.

Gaofen 1 a fost construit pe platforma Cast 2000 si face parte din programul national de dezvoltare stiintifica si tehnologica initiat de Chinese State Council, program in care se vor dezvolta 16 tipuri diferite de sateliti de observare a Pamantului.
Gaofen 1, un satelit de tip optic, este echipat cu trei camere : o camera CCD cu rezolutia de 2m, o camera multi-spectru cu rezolutia de 8m si o camera multi-spectru cu unghi de vedere larg cu rezolutia de 16m. Satelitul este stabilizat triaxial, este capabil sa zboare in formatie, este extrem de agil ca dinamica si va comunica cu solul in banda S (pentru telemetrie si telecomenzi) si in banda X (pentru descarcarea datelor stiintifice).
Un al doilea satelit din acest program, Gaofen 2 este asteptat la lansare la sfarsitul anului.


Ceilalti trei pasageri din zborul de astazi au fost sateliti experimentali de tip Cubesat.
NEE 01 Pegaso este un Cubesat de tip 1U dezvoltat in Ecuador si care serveste ca platforma educationala si demonstrativa. El va testa transmisii video in timp real, va testa un sistem de protectie termica din nanotuburi de carbon, un sistem de desfacere pentru antene si un sistem de depliere al panourilor solare.
TurkSat-3USat, un Cubesat 3U dezvoltat de Istanbul Technical University poarta la bord un sistem de comunicatie in banda VHF/UHF, o camera optica pentru observatii asupra Pamantului si un sistem de deorbitare la sfarsitul vietii.  
CubeBug 1, un Cubesat 2U, a fost sponsorizat de Ministerul Stiintei si Tehnologiei din Argentina, iar proiectul va fi facut public comunitatii de amatori sub conceptul Open Source/Open Hardware.


Credit CNSA


jQuery Menu by Apycom