Rusia lanseaza o noua generatie de laborator spatial de cercetare
24-04-2013 07:15
Vineri 19 aprilie, am avut parte de o noua lansare de la cosmodromul din Baikonur. A fost vorba de aceasta data de o lansare guvernamentala, operata de agentia spatiala rusa, Roskosmos.
In prim plan s-a aflat racheta Soyuz2-1A, ce a avut la bord 7 sateliti: Bion M1 –incarcatura principal, plus alti sase sateliti mai mici : AIST 2, Dove 2, BeeSat 2, BeeSat 3, SOMP si OSSI 1.


Soyuz2-1A Fregat este un lansator simplu in 2 trepte cu un motor RD-108A in prima treapta si un motor RD-0110 in treapta a doua, la care se adauga sistemul de ‘boostere’ RD-107A (4 motoare grupate impreuna pentru a ajuta desprinderea de la sol).

Modulul auxiliar de propulsie de tip Fregat suplineste treapta a treia a rachetei si este direct raspunzator de calitatea injectiei orbitale a incarcaturii de la bord.

Prima racheta Soyuz a zburat in octombrie 1966 si era destinata transportului capsulelor cu acelasi nume, indiferent ca era vorba de incarcaturi cargo sau cu echipaj uman. Dincolo de versiunea originala au mai existat si alte variante dezvoltate din ea: Soyuz L (ce a executat misiuni intre 1970 si 1971), Soyuz M (folosita intre 1971 si 1976), Soyuz U, Soyuz U2 (intre 1982 si 1995) si cea mai noua versiune Soyuz 2.

Bion M1 este cel mai nou laborator spatial de cercetare dezvoltat de industria spatiala rusa. El continua o traditie veche ce dateaza din 1973, atunci cand URSS trimitea in spatiu primul modul Bion. In total 11 astfel de misiuni au fost executate (ultima, Bion 11, in decembrie 1996).
Rusia mai are un laborator complementar la programul Bion: programul Foton ce studiaza microgravitatia si care a inclus deasemenea doua generatii de laboratoare (misiunile cu numerele 1-11) si respectiv (Foton M1-M5).
Laboratorul biologic Bion M1 este construit pe o platforma Yantar pe care s-a montat o capsula Vostok/Zenit, care, la sfarsitul misiunii supravietuieste reintrarii in atmosfera, este incetinita cu ajutorul unei parasute speciale si este ulterior recuperata.
Pasagerii sai sunt 45 de soareci, 15 soparle, 8 mici rozatoare de Mongolia, serpi, un acvariu cu pesti si microorganisme. Adaptarea lor la viata pe orbita Pamantului (Bion M1 zboara intr-o orbita circulara cu altitudinea de 575 km si inclinatia orbitala de 64.9 grade) va fi studiata de cercetatorii rusi in fiecare zi pana pe 18 mai cand teoretic capsula ar trebui sa ii reintoarca la sol.

Cateva detalii despre ceilalti 6 sateliti lansati in acest zbor:
•    Dove 2 este o misiune demonstrativa a companiei Cosmogia Inc., cu o camera de imagini montata pe o platforma Cubesat 3U.
•    AIST 1 este un microsatelit rusesc construit de Samara Aerospace University si TsSKB Progress si efectueaza experimente cu privire la campul magnetic al Pamantului si la micro-meteoriti.
•    Beesat 2 si 3 sunt sateliti de tip Cubesat 1U, construit de Technical University of Berlin (de aici si acronimul Berlin Experimental and Educational Satellite).
•    SOMP (Student's Oxygen Measurement Project) este deasemenea un Cubesat german, insa construit de Technical University of Dresden.
•    OSSI 1 (Open Source Satellite Initiative 1) este un satelit sud-coreean ce transmite mesajele radio primate de la sol sub forma de semnale luminoase, folosind codul Morse.

Credit Roskosmos


jQuery Menu by Apycom