Primele imagini de la satelitul american LDCM
29-03-2013 02:14
In aceasta saptamana, Landsat Data Continuity Mission (LDCM) a publicat primele imagini ale Pamantului, realizate la 1:40 p.m.EDT pe 18 martie. Prima imagine surprinde zona de intrepatrundere dintre Marea Campie si primele forme de relief ale Muntilor Stancosi din statele Wyoming si Colorado.

Imaginea naturala arata cum padurea verde montana de conifere se intinde pana marginea maron a campiei. Orasele Cheyenne, Fort Collins, Loveland, Longmont, Boulder si Denver se inlantuie de la nord catre sud. Deasupra campiei se vad nori rasfirati, deasupra muntilor o patura mai compacta de nori impiedicand vederea.


Cea de a doua imagine a fost achizitionata folosind date culese in spectrele 3(verde), 5(infrarosu apropiat) si 7(infrarosu 2, unde scurte) ale Operational Land Imager (OLI), substituite la afisaj cu albastru, verde si respectiv rosu. Urma lasata de un incendiu de padure este mult mai vizibila in cea de a doua imagine.





Motivatia este furnizata in structura si functionalitatea LDCM:
Misiunea LDCM este echipata cu doua instrumente: Operational Land Imager (OLI) si Thermal Infrared Sensor (TIRS).
OLI este un instrument capabil sa detecteze radiatia electromagnetica luminoasa reflectata de Pamant in 9 benzi de frecventa atat din spectrul vizibil, cat si din cel infrarosu.
TIRS este capabil sa diferentieze altitudinea surselor de lumina in doua benzi de frecventa, analizand temperatura suprafetei radiante si reprezentand cu alb zonele mai calde de la sol si cu nivele de gri norii mai reci din straturile atmosferei.
Actualizarea calibrarii se face prin comparatie cu imaginea Soarelui proiectat uniform pe panourile solare de difuzie ale satelitului. Alte referinte mai sunt zone desertice, ocean, luna, relativ stabile ca proprietati de reflexie.
Misiunea este proiectata sa completeze Landsat 7 pentru a lucra in tandem cu instrumentul Enhanced Thematic Mapper-Plus(ETM+).

Perioada operationala de 5 ani va incepe la sfarsitul lui mai a.c., daca toate reglajele de calibrare si de calitate a imaginii se vor finaliza cu succes, dupa ce si functiile satelitului purtator vor fi testate pe orbita de lucru. Satelitul va primi atunci numele Landsat 8 si va fi predat de NASA catre US Department of State, arhiva cu datele inregistrate fiind facuta disponibila gratuit pe internet.

Importanta crescuta a acestui experiment este astfel exemplificata prin capacitatea de a "vedea" cu senzori superiori ochiului uman ca detaliu, si pe frecvente din afara spectrului vizibil, de pe o pozitie care permite o supraveghere neobturata 24 de ore din 24. Mai mult decat atat, aparatele de la bordul LDCM pot filtra tinte specifice (precum urma incendiului de padure) sau pot monitoriza evolutia ciclului de evaporare a apei in ariile aride si semiaride (apa mentine o temperatura mai scazuta), element foarte util pentru o agricultura controlata si optimizata.

Cateva detalii despre LDCM.  
LDCM sau Landsat Data Continuity Mission, al optulea satelit al programului Landsat, a fost lansat de o racheta Atlas 5 de la baza spatiala Vandenberg pe 11 februarie 2013.
LDCM a fost contractat de NASA si partenerul sau stiintific USGS (U.S. Geological Survey), in aprilie 2008 lui General Dynamics Advanced Information Systems, insa aceasta a fost ulterior cumparata de Orbital Sciences Corporation. In final satelitul a fost construit de OSC pe o platforma SA-200HP, dezvoltata prima data pentru misiunile Deep Space 1 si Coriolis.
LDCM zboara intr-o orbita SSO (Sun-synchronous orbit) cu altitudinea de 705 km si inclinatia de 98.2 grade. Perioada orbitala este de 99 minute si o perioda de revizitare de 233 orbite (aproximativ 16 zile). 

LDCM - 40 de ani de observare a Pamantului pentru Landsat
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130219123320

Credit USGS/NASA Earth Observatory/NASA's Goddard Space Flight Center


jQuery Menu by Apycom