Satelitul chinez Chang’e 2 stabileste un nou record national
09-01-2013 06:51
Agentia spatiala chineza CNSA a anuntat ca pe 5 ianuarie 2013, satelitul Chang’e 2 a stabilit un nou record national, depasind granita a 10 milioane de km distanta fata de Pamant si devenind cu adevarat prima misiune interplanetara a Chinei.

Chang’e 2, anuntat initial ca a doua proba lunara chineza, a intrat deja in istorie dupa ce, la terminarea fazei principale de observatii stiintifice, a reusit sa paraseasca orbita Lunii, si a fost transferat in punctul Lagrange L2 al sistemului Soare-Pamant/Luna (primul satelit din lume care a reusit acest lucru) petrecand cateva luni acolo, intr-o orbita specifica de unde a testat manevrele de pastrare a traiectoriei si comunicatia la mare distanta. Pana la acea data doar NASA si ESA aveau experienta in operarea unor misiuni in acea regiune.

Recent Chang’e 2 a realizat un ‘fly-by’ al asteroidului Toutatis, trimitand imagini spectaculoase inapoi pe Pamant. CNSA devenea astfel a patra organizatie spatiala din lume, dupa NASA, ESA si JAXA care reusea acest lucru. Space Alliance a marcat evenimentul printr-un articol special, cei interesati pot gasi linkul catre acest articol, mai jos:

Satelitul chinez Chang’e 2 prezent la intalnirea cu asteroidul Toutatis
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121217081225

Speculam la momentul acela asupra scenariilor viitoare in care ar putea fi implicat Chang’e 2. Satelitul avea ramasa la bord o resursa de combustibil care i-ar fi putut asigura un delta-v de 10-30 m/s. Pare ca inginerii chinezi au optat pentru cea mai usoara varianta de deorbitare, continuand drumul interplanetar pentru a inscrie satelitul intr-o orbita heliocentrica de unde sansele de a lovi Pamantul sunt mici.
Intrebarea pe care toata lumea si-o pune in continuare este pentru cat timp / la ce distanta echipamentul de comunicatie va continua sa functioneze si daca CNSA va mentine activ controlul satelitului pana la executarea completa a manevrelor orbitale si apoi dezactivarea lui completa.
Chiar daca nu mai are combustibil la bord, satelitul trebuie complet dezactivat, pentru a evita repornirea accidentala a echipamentelor electronice si eventuale probleme cauzate altor sateliti.

In luna ianuarie vor avea loc o serie de conferinte la care sunt invitati si specialisti chinezi. Asteptam cu interes publicarea unor documente oficiale care sa evalueze misiunea Chang’e 2 si poate vom obtine cu aceasta ocazie mai multe detalii despre planurile CNSA.

Tot in 2013, insa abia in a doua jumatate a anului, este asteptata a treia misiune chineza de explorare a satelitului natural al Pamantului, Chang’e 3, care va aduce si primul robot lunar.

Credit CNSA


jQuery Menu by Apycom