Un nou incident spatial - un modul de propulsie al unei rachete rusesti a explodat pe orbita
24-10-2012 14:24
Modulul de propulsie Breeze M al rachetei rusesti Proton, ce esuase la lansare pe 6 august, a explodat in spatiu in urma cu cateva zile, creand un nor de deseuri spatiale, potentiala amenintare pentru ISS si restul satelitiilor de pe orbita Pamantului.

Modulul ramasese pe jumatate incarcat cu combustibil, dupa ce nu reusise sa execute tot scenariul de zbor, lasand satelitii Telkom 3 (Indonezia) si Ekspress MD2 (Rusia) in orbite LEO (265 km x 5017 km x 49 grade inclinatie), fara posibilitatea de a fi transferati in GEO. Ulterior satelitii au fost declarati pierduti.

Telkom 3 era un satelit de 1.6 tone, cu 42 de transpondere, construit de ISS-Reshetnev  si Thales Alenia Space pentru operatorul indonezian PT  Telekomunikasi  Indonesia Tbk. Ekspress MD2  cantarea 1.4 tone,  avea instalate la bord 9 transpondere, si fusese construit de Khrunichev State Research and Production Space Center si aceeasi Thales Alenia Space.

Problema zborului din august a fost subperformarea modulului Breeze M care fusese programat pentru un scenariu  ce includea 4 activari insa care a intrerupt cea de a treia activare pentru care fusese programat, dupa doar 7 secunde, fata de 18 minute cat ar fi trebuit sa dureze.
Sistemul Breeze M este adaugat ansamblului racheta care mai include 3 trepte motoare (prima treapta a rachetei este propulsata de 6 motoare de tip RD 276, treapta a doua este alimentata de 3 motoare de tip RD 210 plus un motor de tip RD 211, treapta a treia este propulsata de un motor de tip RD 213). El dezvolta o forta suplimentara de pana la 20 kN si este echipat cu un sistem de stabilizare triaxiala, un sistem de navigatie si un calculator de bord.  Injectia orbitala a transportului este optimizata prin adaptarea cantitatii de combustibil la specificul misiunii.

In zborul din august rezervoarele au fost incarcate cu 19.3 tone de combustibil (hidrazina) si oxidant (nitrogen tetroxide). In ciuda asigurarilor date de oficialii rusi care spuneau ca presiunea in rezervoare a fost adusa la zero, resturile de combustibil si oxidant ramase la bord se pare ca au venit in contact in mod accidental, provocand explozia (probabil in lipsa controlului termic si al pozitiei pe orbita presiunea in sistemul de alimentare a crescut datorita expunerii la radiatia solara si s-au inregistrat scurgeri).
Radarele americane au anuntat ca au identificat pana acum cel putin 500 de fragmente in urma acestei explozii si ca, asa cum se intampla in astfel de cazuri, au transmis rapoarte de atentionare catre operatorii de sateliti afectati.
Incidente similare au mai fost in anul 2007 si 2010, fiecare producand aproximativ 100 de deseuri. Un alt modul Breeze M a ramas in orbita in 2011, insa acesta este deocamdata intact.

Programul spatial rusesc din nou sub lupa investigatiilor guvernamentale
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120828080208

Probabil ca in zilele urmatoare vom avea estimari mai exacte asupra situatiei. Mai jos un video realizat de un observator amator imediat dupa lansarea din august in care se observa clar cum cei doi sateliti au ramas foarte apropiati de modulul Breeze M.


jQuery Menu by Apycom